Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-23-04, 05:11 PM   #1
Nuanda
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: The Netherlands
Posts: 5
Unhappy Problem with glx on debian: glxgears hangs (knoppix3, nvidia 5336)

Hi,

I run Knoppix 3.3 (similar to Debian Sid) and I have GeForce 2 MX on board. Already downloaded NVIDIA 5336 driver and installed it (with Nvidia installer). All the changes in X xonfiguration file are done according to the Nvidia README manual (driver=nvidia, glx+, dri-, GLcore-).

Problem: glxgears shows chaotic colorful screen (in full-screen mode) and hangs whole system completely - I need hard reboot! However, glxinfo seems to output proper values (to me, at least).

There is no old libglx.a library version in extensions subdirectory.

I've tried with NvAGP = 1 and 3 (default, I suppose) - both with the same effect: X-Windows run smoothly, glxgears hangs the whole system.

No meaningful error/warning messages in X server start log apart from strange "Failed to verify AGP usage" line. However, when running xdpyinfo I can not see NVIDIA-GLX extension (maybe it is no longer needed with 5336 drivers, is it?).

I attach X log file, my X config file, glxinfo and xdpyinfo outputs below. I hope somebody know the right solution.
Attached Files
File Type: txt XF86Config-4.txt (8.6 KB, 131 views)
File Type: txt XFree86-log.txt (24.9 KB, 112 views)
File Type: txt glxinfo.txt (3.5 KB, 126 views)
File Type: txt xdpyinfo.txt (3.9 KB, 118 views)

Last edited by Nuanda; 05-24-04 at 07:26 AM.
Nuanda is offline   Reply With Quote
Old 05-24-04, 03:29 PM   #2
Nuanda
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: The Netherlands
Posts: 5
Post Re: Problem: glxgears hangs (debian, nvidia 5336)

An update . About AGP error.

I've learnt that in order to try with nvidia-provided AGP support I need to remove agpgart from being loaded on strtup. I did that and set NvAGP=1.

Now, I don't have Failed to verify AGP usage warning in XFlog file and AGP support seems to be working ok:

~$ cat /proc/driver/nvidia/agp/status
Status: Enabled
Driver: NVIDIA
AGP Rate: 2x
Fast Writes: Disabled
SBA: Disabled

Previously it was disabled.

Unfortunately, that didn't solve the problem: both glxgears and tuxracer hangs the whole system completely. I'm getting tired with this...
Nuanda is offline   Reply With Quote
Old 05-25-04, 04:13 AM   #3
Nuanda
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: The Netherlands
Posts: 5
Post Update: Kano's scripts do not help either

Yet another update.

I've recently found and tried Kano scripts from http://kanotix.com/files/ (I've got knoppix3.3):

- install-nvidia-4496-debian.sh
- install-nvidia-5336-debian.sh

Both of them do not help . Everything seems to bo ok as previously: Nvidia libraries installed, AGP supported, neither error nor significant warning messages in XFree startup log BUT no 3D application work.

I've tried three of them: tuxracer, glxgears and a demo of 3D Ogre engine - all of them hangs the system, this time with a black screen (display goes off) instead of fuzzy colorful screen. The same occurs while trying both agpgart and nvidia nvagp modules.

More info: my kernel is 2.4.19, my card is detected as "GeForce 2 Ti", I've got VIA motherboard with AGPx2 port (the speed is detected correctly, see the previous post). Is it maybe a problem with my kernel version. Although I fear 2.6.5/6 a bit because I see many post from people having problem with this version and NVIDIA drivers...

Anybody experianced the same? Anyone has a slightest hint what to try next? I would appreciate the answer much.
Nuanda is offline   Reply With Quote
Old 05-25-04, 04:46 AM   #4
davidics
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 5
Default Re: Problem: glxgears hangs (debian, nvidia 5336)

I am experiencing exactly the same thing under debian testing. I just wander if it is some kind of dependency issue, are we both missing some kind of libs - dont know really. I have never seen so many crashes under a debian system than over the last couple of days trying the nvidia drivers. Its really starting to p*** me off.

If you find a solution please post here and i will do the same Good Luck.
davidics is offline   Reply With Quote
Old 05-25-04, 08:46 AM   #5
Nuanda
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: The Netherlands
Posts: 5
Default Re: Problem: glxgears hangs (debian, nvidia 5336)

At last some company on this thread .

davidicd, I've learnt from your another post that your equipment setup is quite different than mine (I have GeForce 2 + VIA board). This is a kind of relief to me, as I was starting to think this problem has something to do with my hardware configuration - but apparently it does not.

Still, it doesn't mean it's not a hardware problem, but I don't even want to think that my adapter or AGP slot may be malfunctioning... I hope this is not the case.

I also experiance occasional blank-screen lockups even not running any kind of 3D or video software (just usual desktop apps).
Nuanda is offline   Reply With Quote
Old 05-25-04, 02:43 PM   #6
davidics
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 5
Default Re: Problem: glxgears hangs (debian, nvidia 5336)

i have just tried the latest nvidia-installer and the same happens i have even tried the 1.0.4349 and still segfaults. the output from glxgears -info
glxgears -info
GL_RENDERER = RIVA TNT2/AGP/3DNOW!
GL_VERSION = 1.4.0 NVIDIA 43.49
GL_VENDOR = NVIDIA Corporation
GL_EXTENSIONS = GL_ARB_imaging GL_ARB_multitexture GL_ARB_point_parameters GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_point_parameters GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_object GL_EXT_vertex_array GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_KTX_buffer_region GL_NV_blend_square GL_NV_fog_distance GL_NV_packed_depth_stencil GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_env_combine4 GL_SGIS_multitexture
Aborted

again any help appreciated
davidics is offline   Reply With Quote
Old 06-03-04, 10:32 AM   #7
Nuanda
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: The Netherlands
Posts: 5
Post Re: Problem: glxgears hangs (debian, nvidia 5336)

Well, the problem is somewhat solved, though not the way I've expected that...

This was a hardware issue. I had no idea that the cooler fan was not working properly and when I tried to run something 3D, the chip heated too much and locked. To the moment that (running Windows) it was burnt completely and have never recovered...

Now, I borrowed another NVIDIA-based card, Asus GeForce 5600, and everything is all right: all the 3D applications work.

davidics, Sorry for thet news as this does not explain your problem at all.
Nuanda is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rumor regarding lack of 680 availability ViN86 Rumor Mill 6 05-09-12 05:48 PM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 09:49 AM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 11:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 02:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.