Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-05-04, 11:43 AM   #1
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

I've got GeForce 2 MMX 64 MB and mainboard Epox 8RDAEI on nForce 2 chipset. I can't use AGP support.

Code:
root@linux#cat /proc/driver/nvidia/agp/status 
Status:          Disabled

AGP initialization failed, please check the ouput  
of the 'dmesg' command and/or your system log file 
for additional information on this setup problem. 
root@linux#cat /proc/driver/nvidia/cards/0 
Model:           GeForce2 MX/MX 400
IRQ:             5
Video BIOS:      03.11.01.48.00
Card Type:       AGP
root@linux#lsmod
Module                  Size  Used by
nvidia_agp              5148  - 
nvidia               4811508  - 
nvnet                  65028  - 
agpgart                27624  - 
nls_iso8859_2           4096  - 
nls_cp852               4352  - 
vfat                   12288  - 
fat                    40288  -
And some parts of /etc/X11/xorg.conf
Code:
Section "Module"

# This loads the DBE extension module.

    Load        "dbe"  	# Double buffer extension

# This loads the miscellaneous extensions module, and disables
# initialisation of the XFree86-DGA extension within that module.
    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
   EndSubSection

# This loads the font modules
    Load        "type1"
    Load        "freetype"
    Load        "speedo"

# This loads the GLX module
    Load       "glx"

EndSection
(...)

Section "Device"
    Identifier  "nvidia"
    Driver      "nvidia"
# Option   "NoLogo"   "true" 
    VideoRam    65536

   Option      "NvAgp"   "3"
   Option      "AGPMode"   "4"

    # Insert Clocks lines here if appropriate
EndSection
Gogiel is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 12:17 PM   #2
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Which driver are you using, and are there any useful messages in the output of dmesg?
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 12:19 PM   #3
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Also, was X actually running when you dumped the /proc files?
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 12:58 PM   #4
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Quote:
Which driver are you using, and are there any useful messages in the output of dmesg?
NVIDIA-Linux-x86-1.0-6106

Code:
Linux version 2.6.5 (root@192) (gcc version 3.3.4) #8 Sun Sep 5 18:55:58 CEST 2004
BIOS-provided physical RAM map:
 BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
 BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
 BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000fff0000 (usable)
 BIOS-e820: 000000000fff0000 - 000000000fff3000 (ACPI NVS)
 BIOS-e820: 000000000fff3000 - 0000000010000000 (ACPI data)
 BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
255MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 65520
  DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:1
  Normal zone: 61424 pages, LIFO batch:14
  HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:1
DMI 2.2 present.
ACPI: RSDP (v000 Nvidia                                    ) @ 0x000f7460
ACPI: RSDT (v001 Nvidia AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0fff3000
ACPI: FADT (v001 Nvidia AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0fff3040
ACPI: MADT (v001 Nvidia AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0fff7b80
ACPI: DSDT (v001 NVIDIA AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
Built 1 zonelists
Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=Linux2.6.5 ro root=305
Initializing CPU#0
PID hash table entries: 1024 (order 10: 8192 bytes)
Detected 1923.969 MHz processor.
Using tsc for high-res timesource
Console: colour VGA+ 80x25
Memory: 255904k/262080k available (1857k kernel code, 5440k reserved, 510k data, 316k init, 0k highmem)
Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode... Ok.
Calibrating delay loop... 3801.08 BogoMIPS
Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
Inode-cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
CPU:     After generic identify, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000000
CPU:     After vendor identify, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000000
CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)
CPU: L2 Cache: 512K (64 bytes/line)
CPU:     After all inits, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000020
Intel machine check architecture supported.
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.
CPU: AMD Athlon(tm) XP 2600+ stepping 00
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
NET: Registered protocol family 16
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb500, last bus=2
PCI: Using configuration type 1
ACPI: Subsystem revision 20040326
ACPI: IRQ9 SCI: Edge set to Level Trigger.
ACPI: Interpreter enabled
ACPI: Using PIC for interrupt routing
ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (00:00)
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0._PRT]
ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0.HUB0._PRT]
ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0.AGPB._PRT]
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK1] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK2] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK3] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK4] (IRQs 3 4 *5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK5] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LUBA] (IRQs 3 4 *5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LUBB] (IRQs 3 4 5 6 7 10 *11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LMAC] (IRQs 3 4 5 6 7 10 *11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LAPU] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LACI] (IRQs 3 4 5 6 7 10 *11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LMCI] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LSMB] (IRQs 3 4 5 6 7 10 *11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LUB2] (IRQs 3 4 *5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LFIR] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [L3CM] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LIDE] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [APC1] (IRQs 16)
ACPI: PCI Interrupt Link [APC2] (IRQs 17)
ACPI: PCI Interrupt Link [APC3] (IRQs 18)
ACPI: PCI Interrupt Link [APC4] (IRQs *19)
ACPI: PCI Interrupt Link [APC5] (IRQs 16)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCF] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCG] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCH] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCI] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCJ] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCK] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCS] (IRQs *23)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCL] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCM] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [AP3C] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [APCZ] (IRQs 20 21 22)
ACPI: PCI Interrupt Link [LSMB] enabled at IRQ 11
ACPI: PCI Interrupt Link [LUBA] enabled at IRQ 5
ACPI: PCI Interrupt Link [LUBB] enabled at IRQ 11
ACPI: PCI Interrupt Link [LUB2] enabled at IRQ 5
ACPI: PCI Interrupt Link [LMAC] enabled at IRQ 11
ACPI: PCI Interrupt Link [LACI] enabled at IRQ 11
ACPI: PCI Interrupt Link [LNK4] enabled at IRQ 5
PCI: Using ACPI for IRQ routing
PCI: if you experience problems, try using option 'pci=noacpi' or even 'acpi=off'
Machine check exception polling timer started.
ACPI: Power Button (FF) [PWRF]
ACPI: Fan [FAN] (on)
ACPI: Processor [CPU0] (supports C1)
ACPI: Thermal Zone [THRM] (22 C)
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
NFORCE2: IDE controller at PCI slot 0000:00:09.0
NFORCE2: chipset revision 162
NFORCE2: not 100% native mode: will probe irqs later
NFORCE2: BIOS didn't set cable bits correctly. Enabling workaround.
NFORCE2: 0000:00:09.0 (rev a2) UDMA133 controller
    ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA
hda: WDC WD800BB-00DKA0, ATA DISK drive
hdb: LITE-ON LTR-52327S, ATAPI CD/DVD-ROM drive
Using anticipatory io scheduler
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: max request size: 1024KiB
hda: 156301488 sectors (80026 MB) w/2048KiB Cache, CHS=16383/255/63, UDMA(100)
 hda: hda1 hda2 hda3 hda4 < hda5 hda6 hda7 >
mice: PS/2 mouse device common for all mice
serio: i8042 AUX port at 0x60,0x64 irq 12
input: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse on isa0060/serio1
serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
input: AT Translated Set 2 keyboard on isa0060/serio0
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.4rc2 (Tue Mar 30 08:19:30 2004 UTC).
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:06.0 to 64
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 49383 usecs
intel8x0: clocking to 47408
ALSA device list:
  #0: NVidia nForce2 at 0xee002000, irq 11
NET: Registered protocol family 2
IP: routing cache hash table of 2048 buckets, 16Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 32768)
ip_conntrack version 2.1 (2047 buckets, 16376 max) - 296 bytes per conntrack
ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
ipt_recent v0.3.1: Stephen Frost <sfrost@snowman.net>.  http://snowman.net/projects/ipt_recent/
arp_tables: (C) 2002 David S. Miller
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
ACPI: (supports S0 S1 S4 S5)
found reiserfs format "3.6" with standard journal
Reiserfs journal params: device hda5, size 8192, journal first block 18, max trans len 1024, max batch 900, max commit age 30, max trans age 30
reiserfs: checking transaction log (hda5) for (hda5)
Using r5 hash to sort names
VFS: Mounted root (reiserfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 316k freed
Adding 522072k swap on /dev/hda6.  Priority:-1 extents:1
kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
EXT3 FS on hda7, internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Linux agpgart interface v0.100 (c) Dave Jones
nvnet: module license 'NVIDIA' taints kernel.
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:04.0 to 64
agpgart: Detected NVIDIA nForce2 chipset
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 203M
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe8000000
nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
NVRM: loading NVIDIA Linux x86 NVIDIA Kernel Module  1.0-6106  Wed Jun 23 08:14:01 PDT 2004
NVRM: AGPGART: unable to set MTRR write-combining
NVRM: not using NVAGP, AGPGART is loaded!!
NVRM: AGPGART: unable to set MTRR write-combining
NVRM: not using NVAGP, AGPGART is loaded!!
spurious 8259A interrupt: IRQ7.
ALSA /home/gogiel/Src/alsa/alsa-driver-1.0.6rc2/acore/sound.c:354: unable to register native major device number 116
snd_mixer_oss: Unknown symbol snd_compat_kcalloc
snd_mixer_oss: Unknown symbol snd_verbose_printk
ALSA /home/gogiel/Src/alsa/alsa-driver-1.0.6rc2/acore/sound.c:354: unable to register native major device number 116
snd_mixer_oss: Unknown symbol snd_compat_kcalloc
snd_mixer_oss: Unknown symbol snd_verbose_printk
Look at the last line (start form NVRM).

Code:
gogiel@gogiel$cat /etc/modprobe.conf
alias eth0 nvnet
alias char-major-195* nvidia

gogiel@gogiel$uname -r
2.6.5

Quote:
Also, was X actually running when you dumped the /proc files?
How to do that?
Gogiel is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:03 PM   #5
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

NVRM: AGPGART: unable to set MTRR write-combining

Did you build your kernel with CONFIG_MTRR? Also, please use 1.0-6111, it fixes a few AGP related problems.
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:21 PM   #6
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Quote:
Originally Posted by zander
NVRM: AGPGART: unable to set MTRR write-combining

Did you build your kernel with CONFIG_MTRR? Also, please use 1.0-6111, it fixes a few AGP related problems.
Code:
gogiel@linux$cat .config | grep MTRR
# CONFIG_MTRR is not set
Do i have to set it to y?
Gogiel is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:22 PM   #7
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Yes.
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:26 PM   #8
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

I cant use 6111.
Code:
nvidia-installer log file '/var/log/nvidia-installer.log'
creation time: Sun Sep  5 20:24:07 2004

option status:
  license pre-accepted    : false
  update                  : false
  force update            : false
  expert                  : false
  uninstall               : false
  driver info             : false
  no precompiled interface: false
  no ncurses color        : false
  query latest driver ver : false
  OpenGL header files     : false
  no questions            : false
  silent                  : false
  X install prefix        : /usr/X11R6
  OpenGL install prefix   : /usr
  Installer install prefix: /usr
  kernel source path      : (not specified)
  kernel install path     : (not specified)
  proc mount point        : /proc
  ui                      : (not specified)
  tmpdir                  : /tmp
  ftp site                : ftp://download.nvidia.com

Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> License accepted.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
   ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
   rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: No)
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means
   that the installer will need to compile a new kernel interface.
-> Kernel source path: '/lib/modules/2.6.5/build'
-> Performing cc_version_check with CC="cc".
-> Performing rivafb check.
-> Performing rivafb module check.
-> Cleaning kernel module build directory.
   executing: 'cd ./usr/src/nv; make clean'...
   rm -f -f nv.o os-agp.o os-interface.o os-registry.o nv.o os-agp.o os-interfa
   ce.o os-registry.o nvidia.mod.o
   rm -f -f build-in.o nv-linux.o *.d .*.{cmd,flags}
   rm -f -f nvidia.{o,ko,mod.{o,c}} nv_compiler.h *~
-> Building kernel module:
   executing: 'cd ./usr/src/nv; make module SYSSRC=/lib/modules/2.6.5/build SYS
   OUT=/lib/modules/2.6.5/build'...
   
   NVIDIA: calling KBUILD...
   make -C /lib/modules/2.6.5/build		\
   KBUILD_SRC=/usr/src/linux-2.6.5	KBUILD_VERBOSE=1	\
   KBUILD_CHECK= -f /usr/src/linux-2.6.5/Makefile modules
     Using /usr/src/linux-2.6.5 as source for kernel
   if [ -h /usr/src/linux-2.6.5/include/asm -o -f /usr/src/linux-2.6.5/.config 
   ]; then \
   	echo "  /usr/src/linux-2.6.5 is not clean, please run 'make mrproper'";\
   	echo "  in the '/usr/src/linux-2.6.5' directory.";\
   	/bin/false; \
   fi;
     /usr/src/linux-2.6.5 is not clean, please run 'make mrproper'
     in the '/usr/src/linux-2.6.5' directory.
   make[3]: *** [prepare1] Błąd 1
   make[2]: *** [modules] Błąd 2
   NVIDIA: left KBUILD.
   nvidia.ko failed to build!
   make[1]: *** [module] Błąd 1
   make: *** [module] Błąd 2
-> Error.
ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed.  Please see the file
       '/var/log/nvidia-installer.log' for details.  You may find suggestions
       on fixing installation problems in the README available on the Linux
       driver download page at www.nvidia.com.
Gogiel is offline   Reply With Quote

Old 09-05-04, 01:33 PM   #9
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Try running the installer with the --add-this-kernel option, first.
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:37 PM   #10
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

Should i load module nvidia_agp before starting X or after it?
Gogiel is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:44 PM   #11
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

That depends; if you wish to use Linux AGPGART, you will need to load it before starting X - if you want to use NvAGP, you mustn't load agpgart.ko/nvidia-agp.ko.
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-05-04, 01:48 PM   #12
Gogiel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: AGP problem. GeFore 2 on nForce 2 mainboard.

It works! BIG thx! But how to make to load that module on system start. What should i add to /etc/modprobe.conf ?
Gogiel is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nforce AGP & unreal 2003 nichos NVIDIA Linux 1 10-18-02 05:21 PM
Gainward GeForce4 Ti 4200 and overclocked AGP Prefect47 NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series 6 09-16-02 03:50 PM
How much heat can a GeForce4 Ti 4600 handle? Velkator NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series 4 09-03-02 04:41 PM
X freezes when agp 4x is enabled jinksed NVIDIA Linux 1 08-07-02 04:56 PM

All times are GMT -5. The time now is 07:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.