Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-26-04, 01:23 PM   #1
aAv7
 
aAv7's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: chicago
Posts: 2,250
Lightbulb Low frames running HDR w/ the 1.3 Far Cry patch? Try this!

Hi guys,

Yesterday we all got the 1.3 patch, whoo-hoo. As soon as I loaded it I noticed 2 things, 1.) HDR really looks beautiful and makes the game even better looking than before 2.) This beauty came at the cost of frames....alot of them. Inside I was averaging 21-37 fps. And outside went as low as 13-28 fps. That's unplayable to me. ( This was @ 1280X960 no aa/af)

First I un-installed the 1.3, 1.2 and 1.1 patches, then I re-installed the game itself, and went directly to the 1.3 patch-this gave me about 2-5fps gains....still not enough for playable frames, then I started going through drivers and this is where the difference came in. For the heck of it, I tried the new beta 70.41 drivers...well Anyone getting low frames ought to give these drivers a shot, I went from 21-37 fps inside to 32-78fps and outside I went from 13-28fps to now 28-50 fps. My frames doubled with this new set of drivers! I'm really picky about I.Q and am happy to say I saw no loss of I.Q with this set. They may be buggy in certain games, all i've tried is FarCry. Def. worth the download though. And mind you, these new improved scores are on a 6800 GT @ stock. ( Still running 1280X960) Goodluck. Hope these drivers work for you as much as they did for me
__________________
[SIZE="1"][B]CPU:[/B] AMD64 3200+ Winchester @ 2.2 [B]RAM:[/B] 2GB Kingston Dual Channel DDR 400 [B]Motherboard:[/B] Gigabyte K8 Triton nForce4 [B]VideoCard:[/B] eVGA GeForce 7800GTX 512MB [B]Hard Drive:[/B] WD 250GB Sata [B]OS:[/B] Dual boot, Windows XP Home/Windows Professional x64 Edition Retail[B] Audio:[/B] X-Fi Xtreme Music [B]Mouse:[/B] Logitech MX 310 [B]PSU:[/B] 500W Ultra Connect (34A on the 12V+)[/SIZE]

[SIZE="1"][B]Xbox 360:[/B] w/ Intercooler @ 1280x1024 , Dynasty Warriors 5, Fight Night Round 3, Kameo, NBA 2K6, Perfect Dark Zero CE, and PGR 3[SIZE="1"][/SIZE][/SIZE]
aAv7 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 01:31 PM   #2
superklye
 
Join Date: Jul 2004
Location: MKE
Posts: 13,629
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

Eh...I had bad experiences with the 65.73 betas...I'd rather not use anymore betas.
superklye is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 01:37 PM   #3
Gaco
L4D & DoW2 ftw!
 
Gaco's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Denmark
Posts: 3,143
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

We don't wanna hear you complaining about bad FPS in far cry @ HDR then

I'm gonna check this out; if it turns out to have a negative impact, the 10 minuttes was well spend anyway... Thanks for the heads up ultimate, hope it works
__________________
---MAIN GAMING RIG from MID SEPTEMBER 2007, MOBO+CASE+FANS UPGRADED APRIL 2009, GRAPHICSCARD UPGRADED MARCH 2010---
Case: Antec P182 case + 3x 120mm Scythe Slipstream SY1225SL12M @ ~900 RPM
Motherboard: Asus P5Q Deluxe
CPU: Intel Core2 Q6600@3.3ghz w. Noctua NH-U12P
RAM: 4Gb Crucial Tracer PC-8500
Graphics: XFX Radeon HD 5970 Black Edition
Harddiscs: 2xRaptorX 150gb 10.000 RPM in RAID0
Soundcard: X-Fi Xtreme Gamer
Sound: Sennheiser HD600 Headphones + headamp
Keyboard: Logitech DiNovo Edge
Mouse: Razor Orochi
Monitor: Samsung 2232BW (22" 1680*1050)
OS: Windows 7 Professional 64bit
Gaco is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 02:11 PM   #4
Ruined
Registered User
 
Ruined's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 2,447
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

Also,
for hdr best quality, use \r_hdrrendering 7
for hdr best performance, use \r_hdrrendering 2
__________________
We're all in it together.

Intel Core 2 Quad Q6700 2.66GHz CPU | Intel G965WH mobo | 8GB (4x2GB) DDR2-667mhz CAS5 RAM (1066MHz FSB) | BFG GeForce 285 GTX OC 1GB | Dell E228WFP 22" DVI-HDCP LCD Monitor | 1TB Western Digital RE3 SATA2 Main Drive | 500GBx2 Western Digital RE3 SATA2 Scratch Drives in RAID0 | Western Digital RE3 1TB SATA2 Media Drive | External 2TB Western Digital MyBook Backup Drive | Adaptec eSATA 3.0gbps PCI-E interface | Sandisk External 12-in-1 Flash Card Reader | LG GGC-H20L HD DVD/BD reader, DVD writer | LG GGW-H20L HD DVD/BD reader, DVD/BD writer | Microsoft E4000 Ergonomic Keyboard | Logitech Trackman Wheel | Antec P182 ATX Case | Thermaltake ToughPower XT 850w modular PSU | KRK RP-8 Rokit Studio Monitors | Windows Vista Ultimate x64
Ruined is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 02:14 PM   #5
fivefeet8
Ngemu Mod
 
Join Date: Jul 2003
Location: Fresno, CA
Posts: 1,886
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

YOu guys should also enable normal map compression. Seems to increase IQ a bit as well.
__________________
[i7 2600k @4.4ghertz][2x4 GB DDR3 1600][EVGA GTX570 1.280GB SC][EVGA GTX460 physx][Asrock Extreme7 Gen3 Z68][2xSeagate 160 Gb SATA HD raid0][Seagate 250 GB SATA2 HD][Sony Bravia 40' 1080p LCD HDTV][NEC 3520a DVD+-DLw][Windows 7 Ultimate x64][Rosewill 1000w]
fivefeet8 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 02:16 PM   #6
Ruined
Registered User
 
Ruined's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 2,447
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

Quote:
Originally Posted by fivefeet8
YOu guys should also enable normal map compression. Seems to increase IQ a bit as well.
does it do that "initial loading" i read in the patch notes every time you start the game, or just the first time you enable it and then never again?
__________________
We're all in it together.

Intel Core 2 Quad Q6700 2.66GHz CPU | Intel G965WH mobo | 8GB (4x2GB) DDR2-667mhz CAS5 RAM (1066MHz FSB) | BFG GeForce 285 GTX OC 1GB | Dell E228WFP 22" DVI-HDCP LCD Monitor | 1TB Western Digital RE3 SATA2 Main Drive | 500GBx2 Western Digital RE3 SATA2 Scratch Drives in RAID0 | Western Digital RE3 1TB SATA2 Media Drive | External 2TB Western Digital MyBook Backup Drive | Adaptec eSATA 3.0gbps PCI-E interface | Sandisk External 12-in-1 Flash Card Reader | LG GGC-H20L HD DVD/BD reader, DVD writer | LG GGW-H20L HD DVD/BD reader, DVD/BD writer | Microsoft E4000 Ergonomic Keyboard | Logitech Trackman Wheel | Antec P182 ATX Case | Thermaltake ToughPower XT 850w modular PSU | KRK RP-8 Rokit Studio Monitors | Windows Vista Ultimate x64
Ruined is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 02:24 PM   #7
fivefeet8
Ngemu Mod
 
Join Date: Jul 2003
Location: Fresno, CA
Posts: 1,886
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

Quote:
Originally Posted by Ruined
does it do that "initial loading" i read in the patch notes every time you start the game, or just the first time you enable it and then never again?
I have the command attached to my Far Cry shortcut so it's enabled everytime I load the game. It doesn't affect the game much. Maybe the loading between levels is a bit longer, but not much.

I did a small IQ comparison in the sticky Far Cry 1.3 thread.
__________________
[i7 2600k @4.4ghertz][2x4 GB DDR3 1600][EVGA GTX570 1.280GB SC][EVGA GTX460 physx][Asrock Extreme7 Gen3 Z68][2xSeagate 160 Gb SATA HD raid0][Seagate 250 GB SATA2 HD][Sony Bravia 40' 1080p LCD HDTV][NEC 3520a DVD+-DLw][Windows 7 Ultimate x64][Rosewill 1000w]
fivefeet8 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 02:30 PM   #8
aAv7
 
aAv7's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: chicago
Posts: 2,250
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

so have the 70.41's helped anyone else?
__________________
[SIZE="1"][B]CPU:[/B] AMD64 3200+ Winchester @ 2.2 [B]RAM:[/B] 2GB Kingston Dual Channel DDR 400 [B]Motherboard:[/B] Gigabyte K8 Triton nForce4 [B]VideoCard:[/B] eVGA GeForce 7800GTX 512MB [B]Hard Drive:[/B] WD 250GB Sata [B]OS:[/B] Dual boot, Windows XP Home/Windows Professional x64 Edition Retail[B] Audio:[/B] X-Fi Xtreme Music [B]Mouse:[/B] Logitech MX 310 [B]PSU:[/B] 500W Ultra Connect (34A on the 12V+)[/SIZE]

[SIZE="1"][B]Xbox 360:[/B] w/ Intercooler @ 1280x1024 , Dynasty Warriors 5, Fight Night Round 3, Kameo, NBA 2K6, Perfect Dark Zero CE, and PGR 3[SIZE="1"][/SIZE][/SIZE]
aAv7 is offline   Reply With Quote

Old 10-26-04, 02:31 PM   #9
Mr. Hunt
Rectal Gravy Connoisseur
 
Mr. Hunt's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Texas
Posts: 8,294
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

Going to try them in a little while... I wasn't getting bad frame rates before... but if they improve then it is even better .
Mr. Hunt is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 03:00 PM   #10
Cinders
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 34
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

I bought a new 21" LCD at the weekend so I could play FarCry at 1600x1200 to get the most out of my card, I was gutted when I installed Patch 1.3 and enabled HDR(7) and it played like a dog!... Was averaging around 25FPS inside (at the start in the cave)

Anyway, I removed my old driver using driver cleaner 3 (driverheaven.org) and installed 70.41 - I set HDR to 2 and ran it and it was a lot better averaging around 40FPS (again at the start in the cave) - I then added "r_TexNormalMapCompressed 1" after FarCry.exe on the shortcut and was amazed by the result!

The loading of levels takes a noticable amount longer but I'm now averaging around 50FPS in the cave at the begining. It plays like a dream and there is no mouse lag at all (I found I got mouse lag at FPS's around 30)

Using 70.41 drivers, HDR(2) and turning normal map compression on makes one hell of a performance increase, I can finally run the game at 1600x1200 with HDR on at extremely playable frame rates.

I think HDR set to 2 is perfect as 7 is a bit over the top.

I'm running a 6800 Ultra at 448/1200 on an Athlon64 3400+ with 1Gb of RAM.

Cinders.
__________________
AMD Athlon FX-55 @ 3000Mhz (vCore 1.63v), Saphire Radeon X800 XT PE @ DEAD :-(
MSI K8N Neo2 PE (1.36b), 2x512Mb OCZ PC-3200 Gold VX / OCZ Booster (250x12 @ 2-2-2-7 1T vDimm 3.3v)
OCZ Powerstream 520W PSU in CoolerMaster Stacker inc ThermoChill 120.3 Rad, DD M4Chipset, TDX, M4GPU & Eheim 1250
My Rig Here :- http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=45323 - MACH II on it's way!...
Cinders is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 03:25 PM   #11
whiskeychaser
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: Mahopac, NY
Posts: 117
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

70.41 did the trick for me, thanks for the tip.
whiskeychaser is offline   Reply With Quote
Old 10-26-04, 03:58 PM   #12
aAv7
 
aAv7's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: chicago
Posts: 2,250
Default Re: Getting low frames running HDR w/ the 1.3 FarCry patch? Try this!

glad to see it's helping people =)
__________________
[SIZE="1"][B]CPU:[/B] AMD64 3200+ Winchester @ 2.2 [B]RAM:[/B] 2GB Kingston Dual Channel DDR 400 [B]Motherboard:[/B] Gigabyte K8 Triton nForce4 [B]VideoCard:[/B] eVGA GeForce 7800GTX 512MB [B]Hard Drive:[/B] WD 250GB Sata [B]OS:[/B] Dual boot, Windows XP Home/Windows Professional x64 Edition Retail[B] Audio:[/B] X-Fi Xtreme Music [B]Mouse:[/B] Logitech MX 310 [B]PSU:[/B] 500W Ultra Connect (34A on the 12V+)[/SIZE]

[SIZE="1"][B]Xbox 360:[/B] w/ Intercooler @ 1280x1024 , Dynasty Warriors 5, Fight Night Round 3, Kameo, NBA 2K6, Perfect Dark Zero CE, and PGR 3[SIZE="1"][/SIZE][/SIZE]
aAv7 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.