Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > CPUs, Motherboards And Memory

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-23-05, 11:07 PM   #1
Tr1cK
not coming back
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,872
Question Nforce SW IDE Driver

Well I dont know why, but everytime I put the IDE driver on here it slows my boot time WAY down. It slows on the screen after the initial load screen that just has the bar going across the botom, before the screen that has the Windows XP logo and the little load bar. My boot drives are RAID0 off a Highpoint card. I do have some virtual memory on the drive on the nforce IDE, but its even slow when I disable it. I tried using the Windows driver, and I guess it did ok. I didnt find any problems in it. I just thought the nforce driver would give better throughput, which it did slightly. Any suggestions? How many run the driver on the NF3s? Is there a fix for the slow boot?
Tr1cK is offline   Reply With Quote
Old 01-23-05, 11:15 PM   #2
superklye
 
Join Date: Jul 2004
Location: MKE
Posts: 13,629
Default Re: Nforce SW IDE Driver

I never, EVER use the nFORCE IDE driver. It only recognized my 60GB hard drive...nothing else. My DVD RW and CDRW were both just gone. Uninstalling them wouldn't reinstall the original Windows IDE drivers, so I had to reformat again.
superklye is offline   Reply With Quote
Old 01-23-05, 11:31 PM   #3
fivefeet8
Ngemu Mod
 
Join Date: Jul 2003
Location: Fresno, CA
Posts: 1,886
Default Re: Nforce SW IDE Driver

I use to have problems with the older SW IDE drivers, but the newer ones seems to have fixed a lot of bugs. So now I'm using the SW IDE drivers and they work fine. The Nforce drivers also had a few problems with the Ethernet driver crashing your computer when online. That seems have been fixed with the newer drivers as well.
__________________
[i7 2600k @4.4ghertz][2x4 GB DDR3 1600][EVGA GTX570 1.280GB SC][EVGA GTX460 physx][Asrock Extreme7 Gen3 Z68][2xSeagate 160 Gb SATA HD raid0][Seagate 250 GB SATA2 HD][Sony Bravia 40' 1080p LCD HDTV][NEC 3520a DVD+-DLw][Windows 7 Ultimate x64][Rosewill 1000w]
fivefeet8 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-05, 11:38 PM   #4
Rytr
SuperMod
 
Rytr's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: River City
Posts: 1,726
Default Re: Nforce SW IDE Driver

I use the latest versions on both NF2 and NF3 boards with no problems.
Rytr is offline   Reply With Quote
Old 01-23-05, 11:47 PM   #5
netviper13
Treehugger
 
netviper13's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 942
Default Re: Nforce SW IDE Driver

Quote:
Originally Posted by Rytr
I use the latest versions on both NF2 and NF3 boards with no problems.
Ditto. The only problem I have is that XP will not recognize my 200gb backup drive until the nForce SW driver is installed, but that's not too major of an issue.
netviper13 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 12:39 AM   #6
superklye
 
Join Date: Jul 2004
Location: MKE
Posts: 13,629
Default Re: Nforce SW IDE Driver

okay, this is the same driver in the nForce driver package, right?
superklye is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 12:42 AM   #7
netviper13
Treehugger
 
netviper13's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 942
Default Re: Nforce SW IDE Driver

Quote:
Originally Posted by superklye
okay, this is the same driver in the nForce driver package, right?
Yes.
netviper13 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 12:46 AM   #8
superklye
 
Join Date: Jul 2004
Location: MKE
Posts: 13,629
Default Re: Nforce SW IDE Driver

what version are you guys using now that aren't casuing any problems? I had nothing but problems when using the 4.3.6.0 (according to Windows) drivers.
superklye is offline   Reply With Quote

Old 01-24-05, 12:53 AM   #9
Am_I_Evil
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bayville, NY
Posts: 297
Default Re: Nforce SW IDE Driver

Quote:
Originally Posted by superklye
what version are you guys using now that aren't casuing any problems? I had nothing but problems when using the 4.3.6.0 (according to Windows) drivers.

the older versions were messed up and had problems....

but the newest ones are fine....

5.10.2600.470
Am_I_Evil is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 01:44 AM   #10
superklye
 
Join Date: Jul 2004
Location: MKE
Posts: 13,629
Default Re: Nforce SW IDE Driver

Blast! Alright...I do believe I shall be ordering the NF7-S rev. 2 and when I get it, I'll make sure to install those drivers...hopefully they do work.
superklye is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 07:07 AM   #11
zoomy942
 
zoomy942's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Bellevue, ID
Posts: 5,338
Send a message via AIM to zoomy942 Send a message via MSN to zoomy942
Default Re: Nforce SW IDE Driver

my new gigabyte S939 mobo with an nforce 3 ultra chipset is coming tomorrow ( i am finanlly leaving S754 and via behind) and i'll keep an eye out to see if my nforce drivers act up
zoomy942 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-05, 08:08 AM   #12
Tr1cK
not coming back
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,872
Default Re: Nforce SW IDE Driver

So nobody has the slow boot issue?

It's only after I install the driver. I've tried the 5.10s and some beta 6 series. I waited until everything else was installed, which it was still booting normal, then installed the driver. Thats when the nice 30 second pauses started. When I originally put the board in, it was on the same install of windows (gotta love a pci RAID card). I thought it was just because I had used 3 different boards on the same install, so I reinstalled and still have the problem. I mean, its slow enough by the time the thing initializes the RAID array, the gigabit LAN, and then boots windows.
Tr1cK is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Redhat 8.0 NVIDIA works - INSTRUCTIONS STEEL1 NVIDIA Linux 267 04-15-03 07:48 PM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 09:49 AM
Cannot load nvaudio driver (NVidia nforce) thahn01 NVIDIA Linux 4 09-13-02 02:28 AM
Newby question about nforce.... superconti NVIDIA Linux 2 09-08-02 12:46 AM
new nforce driver!! 1.12!! frenchy2k1 CPUs, Motherboards And Memory 9 08-27-02 02:09 AM

All times are GMT -5. The time now is 09:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.