Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 02-08-05, 03:22 PM   #1
SFL
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vienna
Posts: 68
Question Low FPS in UT2004 with a 6600GT

Hi,

I now played UT2004 Onslaught to test my 1 week old MSI NX6600GT-VTD128 AGP 8x and I get about 60FPS in 800x600@32. Sometimes, when there is more action FPS get down to ~35!

Seems to be too low...?

The latest NVidia driver is installed. I turned anti-aliasing as well as anisotropic filtering off. System performance (don't know the exact english term, I have a german installation - it's here the 3rd item in the NVidia configuration tool) is set to "Performance".

UT2004 settings:
Texture Detail: Normal
Character Detail: Lower
World Detail: Normal
Physics Detail: Low
Dynamic Mesh LOD: Normal
Decal Stay: Normal
Character Shadow: None
x Decals
x Dynamic Lighting
x Coronas
x Projectors
x Wheater Effects
Fog Distance: 0

System:
Dell Dimension 8300
Intel Pentium 4 HT 2,6GHz
1024 MB RAM
Intel 875P chipset
WinXP Home SP2

Thanks for your help!
SFL is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 04:07 PM   #2
TacT
mad paddy
 
TacT's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: land of the leprechauns and cows that go moo
Posts: 141
Send a message via AIM to TacT
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

ut2004 takes serious cpu and gpu horsepower to achieve high framerates. You only have average there sadly, cpu being the bigger bottleneck of the two. Try running this timedemo and post back with results @ the different resolutions -- set all game details to holy schmidt settings so we get an idea where you stand http://www.3dcenter.org/downloads/ut2004-primeval.php

FWIW also set world detail to Low -- it has a fairly big hit on performance, as do decals and given your cpu is no stallion you'd be well the more wiser to do so if you need the fps. Turn off weather effects too -- both useless when it comes to gameplay if you ask me -- as is foliage which you seem to have unchecked like a good lad

I can play with all the fancy crap turned on but the game plays better with some of it turned off I reckon -- specifically:

Wold detail -- Low
Weather effects -- off
Decals -- Low
Foliage -- off

Doesn't sound like you've tweaked any of the game settings either since it dips to 35 -- if it's dipping to 35 then you have a default .ini file that could do with a little work for a few more frames too. Have a read here, there's no shortage of tweaks you can do to improve that: http://www.tweakguides.com/UT2004_1.html
__________________
5.6K05 25.3K01
13.3K03
80K ARC
TacT is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 06:26 PM   #3
$n][pErMan
III%
 
$n][pErMan's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ohio
Posts: 3,726
Send a message via AIM to $n][pErMan
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

That seems way to low for that card... expecially at 800x600 without everything on full.
__________________
Intel® Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3.51GHz (390 x 9 / 1.39v) | ASUS P5B Deluxe/WiFi-AP LGA 775 Intel P965 (1236 BIOS) | OCZ GOLD 8GB (2GB x 4) DDR2 PC2-8500 Dual Channel (4-4-4-12 780Mhz/1.95V 1:1 Ratio) | EVGA GeForce GTX 770 DUAL SuperClocked 4GB (Currently @ 1240MHz Core / 7112MHz Memory) | Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS | Zalman CNPS9700 LED Ultra Quiet CPU Cooler | Samsung SSD 840 Series 256GB | ASUS ProArt 24in Widescreen LED 1920 x 1200 | Samsung DVD-RW-DL 18x Burner w/ lightscribe| SILVERSTONE OP650 ATX12V / EPS12V 650W Power Supply | AOpen 5.1 Surround sound system | Windows 7 Pro x64
100% Orthos Stable!
$n][pErMan is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 06:30 PM   #4
yoladude
Mr. Hobo
 
Join Date: May 2003
Posts: 307
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

a friend of mine had terribly low framerates with his 6600gt agp; 800x600 in HL2, no aa/af and medium settings ran horribly. i went into his bios and saw the card selected as PCI or something, changed it to AGP, and all is well.

not sure if htis is your problem, but it cant hurt to check. of course, this is only if its working slowly in EVERYTHING.
yoladude is offline   Reply With Quote
Old 02-09-05, 07:27 AM   #5
SFL
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vienna
Posts: 68
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

Quote:
Originally Posted by TacT
Try running this timedemo and post back with results @ the different resolutions -- set all game details to holy schmidt settings so we get an idea where you stand http://www.3dcenter.org/downloads/ut2004-primeval.php
I ran the timedemo at 1024x768 and at 1280x960 and got an average at both of 50FPS. Couldn't run the timedemo at 1600x1200 since my Philips TFT doesn't support this resolution.

When I turn all effects on and set everything to max I get an average of 30FPS.

Not very good results.... should I deinstall the NVidia driver, run DriverCleaner and install the NVidia driver again?


EDIT: the card is running in AGP 8x, this setting is ok
SFL is offline   Reply With Quote
Old 02-09-05, 07:31 AM   #6
ChrisRay
Registered User
 
ChrisRay's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Tulsa
Posts: 5,101
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

I dont think his CPU would be limiting him "That" much however. While my CPU is quite a bit faster I can get alot more than that on my Athlon XP 2500+ with a 6800GT. At such a low resolution GPU wouldnt be much of a bottleneck.
__________________
|CPU: Intel I7 Lynnfield @ 3.0 Ghz|Mobo:Asus P7P55 WS Supercomputer |Memory:8 Gigs DDR3 1333|Video:Geforce GTX 295 Quad SLI|Monitor:Samsung Syncmaster 1680x1080 3D Vision\/Olevia 27 Inch Widescreen HDTV 1920x1080

|CPU: AMD Phenom 9600 Black Edition @ 2.5 Ghz|Mobo:Asus M3n HT Deluxe Nforce 780A|Memory: 4 gigs DDR2 800| Video: Geforce GTX 280x2 SLI

Nzone
SLI Forum Administrator

NVIDIA User Group Members receive free software and/or hardware from NVIDIA from time to time to facilitate the evaluation of NVIDIA products. However, the opinions expressed are solely those of the members
ChrisRay is offline   Reply With Quote
Old 02-09-05, 11:45 AM   #7
WimpMiester
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 221
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

The bigest performance killer in UT2004 is Fog/Draw Distance. Go to the options menu and turn that slider all the way down. You shouldn't even notice a difference with this slider all the up so I don't know why its even there.
WimpMiester is offline   Reply With Quote
Old 02-09-05, 02:17 PM   #8
Gentle
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Saint Louis, Missouri, USA
Posts: 580
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

Did Microsoft ever fix that DirectX 60hz refresh rate bug?

Gentle
Gentle is offline   Reply With Quote

Old 02-10-05, 02:36 AM   #9
SFL
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vienna
Posts: 68
Default Re: Low FPS in UT2004 with a 6600GT

Oh, one more thing:

Prince of Persia Sands of Time tells me at startup that a hardware problem with my graphics card had been found and that the game will not run correctly... However, up to now I didn't noticed any problems...

Maybe it's the same problem causing the low FPS in UT2004



EDIT: I now ran DriverCleaner Pro, followed the instructions in the Readme but I still have these low FPS

Last edited by SFL; 02-10-05 at 04:42 AM.
SFL is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
8800 GT and Ubuntu - Plymouth low resolution legluondunet NVIDIA Linux 3 06-24-12 03:22 PM
My UT2003 Tweak Guide DXnfiniteFX Gaming Central 48 10-30-02 11:59 PM
Low OpenGL Performance Instinct NVIDIA Linux 10 08-08-02 03:56 PM
low fps why??? nipster Benchmarking And Overclocking 4 08-07-02 02:35 PM

All times are GMT -5. The time now is 08:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.