Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Rumor Mill

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-28-02, 10:47 AM   #1
PCarr78
 
Join Date: Jul 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 505
Default AMD Hammer Stuff.

Here's what's known so far:

1) the parts have stupid names.

2) Will run 32-bit apps as well if not better than current AthlonXPs.

3) Supports 64-bit apps.

4) Coming out in 2003.


Here's what I'd like to know.


- Will it support SSE/SSE2/MMX

- What about 3DNOW/3DN2

- Will it cost as much or more than the overpriced P4s, or similar to AthlonXPs?

- WHY! WHY COULDN'T THEY NAME IT Megatron?!! Opteron? WTF is that! ARG!
PCarr78 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-02, 02:26 PM   #2
sebazve
 
Join Date: Jul 2002
Location: Montevideo, Uruguay
Posts: 421
Default

One thing i am sure is that it will be a lot more expensive that any XP o P4, especially the first chips that will be only for servers solutions. I am not sure when desktop hammer will be available.

Although i think they will be cheaper that Intel 64bits solutions (Itanium 1 and 2) just like Athlons XP with P4.

I am still not sure if 32bits programs will run better with the Hammer (since it will be clocked lower than Athlons).

We will se the true power of this baby when we finally use 64 bits 0S, he and Games.

Have anyone use or see Windows XP 64? How well runs?
sebazve is offline   Reply With Quote
Old 07-28-02, 02:30 PM   #3
vampireuk
**** Holster
 
vampireuk's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: The armoury
Posts: 2,813
Send a message via AIM to vampireuk
Default

hammah hammah!! sorry got a bit carried away there
vampireuk is offline   Reply With Quote
Old 07-28-02, 02:54 PM   #4
sebazve
 
Join Date: Jul 2002
Location: Montevideo, Uruguay
Posts: 421
Default

Quote:
hammah hammah!! sorry got a bit carried away there
sebazve is offline   Reply With Quote
Old 07-28-02, 09:11 PM   #5
StealthHawk
Guest
 
Posts: n/a
Default

last i heard, the Hammer supports SSE2, and it probably supports SSE and MMX as well. who cares about 3dnow? that is pretty dead...either that, or it is coded behind the scenes and no mention is made of it, much like MMX. somehow, i doubt 3dnow is used very much though.

Megatron is probably trademarked by Hasbro
  Reply With Quote
Old 07-29-02, 08:00 AM   #6
Nutty
Sittin in the Sun
 
Nutty's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: United Kingdom
Posts: 1,835
Send a message via MSN to Nutty
Default

What do you mean no-one uses 3dnow?! All nvidia drivers use it! And AFAIK it craps over SSE immensly.
Nutty is offline   Reply With Quote
Old 07-29-02, 08:10 AM   #7
PCarr78
 
Join Date: Jul 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 505
Default

Nope.

SSE has always been much better.

The problem is that none of these instructions were ever used to any great benefit.
'cept for video encoding
PCarr78 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-02, 10:59 AM   #8
volt
 
Join Date: Jul 2002
Location: /dev/null
Posts: 1,556
Default

Why would AMD drop 3dnow and SSE ?
volt is offline   Reply With Quote

Old 07-29-02, 10:59 AM   #9
Cotita
Nvidia God
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 341
Default

Hammer is expected to debut at least @2ghz.

Supposedly its 10~20% faster than the athlon with 32 apps at the same clock speed, using 64bit apps will give up to 60~150+% performance increase (depending on application of course)

It will support MMX, SSE, SSE2 3dnow, and 3dnow2 (actually 3dnow2 is what AMD calls its SSE implementation)

we won't be seeing 64bit games until the HAMMER becomes mainstream and it probably won't happen for at least a couple of years.

Optimus Prime+Megatron= Opteron?
__________________
Sometimes I hate being right everytime.
Cotita is offline   Reply With Quote
Old 07-29-02, 11:08 AM   #10
PCarr78
 
Join Date: Jul 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 505
Default

Quote:
Optimus Prime+Megatron= Opteron?
OMG never thought of that LOL
PCarr78 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-02, 07:15 PM   #11
SavagePaladin
info*****
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 1,395
Default

Hammers will do SSE2 and another enhanced 3dnow! set

The desktop chip is coming first

I couldn't say if the processor will be costly, it looks like since the processor and motherboards won't be normal, the cost structure won't either. As for right when it launches, probably costly...I don't know.

32 bit apps run much better, I'm told. They've said things about it, but those numbers change often enough I ignore them until release. (usually in the 20-25% range above Athlon XPs)
SavagePaladin is offline   Reply With Quote
Old 07-29-02, 07:22 PM   #12
PCarr78
 
Join Date: Jul 2002
Location: San Diego, CA
Posts: 505
Default

According to the hammer presentation PDF, 64 bit performance wont be so great, compared to 32bit.

oh yeah, and whats this about 32 stage pipeline?
PCarr78 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DOE Doles Out Cash to AMD, Whamcloud for Exascale Research News Archived News Items 0 07-12-12 07:50 PM
AMD Gooses the Clocks on 'Bulldozer' Opterons News Archived News Items 0 06-04-12 02:24 PM
Amd Hammer Delayed! LORD-eX-Bu CPUs, Motherboards And Memory 5 09-12-02 11:43 PM
AMD vs Intel druga runda CPUs, Motherboards And Memory 7 08-20-02 01:09 PM
Can AMD take back the flagship crown prior to Hammer? savyj CPUs, Motherboards And Memory 13 08-17-02 10:10 PM

All times are GMT -5. The time now is 05:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.