Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-25-05, 10:33 AM   #1
holdenb
Registered User
 
holdenb's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 62
Default WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Right.....I thought this problem was due to an aging installation so I've just reformatted......

I am using 81.85 official FW
6.66 chipset drivers
X-fi fatality with latest drivers and only game installed is FEAR (v1.01).....

When i launch fear i get stuttering of the vision and sound during the developer screens and on the menu screen...
Gameplay appears OK except for the big stutters everyone seems to be getting (possibly related to my 1gb RAM)

Then when I quit the game my desktop looks a bit brighter and i cannot select anything on it......double clicking then makes it all lock up meaning i have to re-set..

Anyone else having this problem??? Where should i start to trouble shoot it???? Is is related to the game or one of my drivers??

Regards


now........when i tried to launch the game is says it cannot find the disc in the drive (i have a valid copy........)
__________________
C2D Extreme Q6600 G0 @ 3.6ghz/EVGA 680i SLI MOBO/2 x nVidia 8800GTX SLI/H20 Compact/2GB OCZ FlexXlc/Enermax Galaxy 1KW/TT Armor......Lots of flashing lights!!

Win XP
holdenb is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 05:17 PM   #2
verncat
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 121
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

I thought I was the only one! I have the exact same problem, from the system in my sig. I haven't figured out any way to fix it yet, though. It really sucks to have to do a hard reset on my rig every time I quit playing that game!

edit: I only get the hard lock up when quitting the game, I have no other issues with it, however.

Shawn
__________________
Asus P6T6 WS EVO Core i7 965EE Vista Ultimate 64bit BFG GTX295 6x2gig OZC Plat DDR3-1600 XF-I Titanium/ Logitech Z-5500's 32WD 640gig HD's & Areca ARC-1210 raid card Corsair 1000 watt psu
verncat is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 05:25 PM   #3
TierMann
Bite my shiny, metal @ss!
 
TierMann's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: PA, USA
Posts: 1,586
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Looks like you're both running 2 XFX 7800GTX's. Are you both playing with SLI enabled and which drivers are you using, Verncat?
What OS are you running, Holdenb?

And Holdenb, your stuttering is probably related to the 1gb of ram like you said. I even start paging now and then with 2gb's, but not often. When those levels load up I can watch my ram meter hit about 80% most of the time.
__________________
Athlon 64 4400+ X2 (10x250= 2.5ghz) | Foxconn NF4KS8AA-8EKRS (nForce4 SLI) | 2GB OCZ DDR400 @ 416 (3-3-3-8) | eVGA 8800GTS 320mb
Red Diabolic Minotaur Case | PCP&C 610 Silencer | Samsung 19" 997DF + Acer AL1914smd-8 | G15 Keyboard | MX Revolution | 900Gb Storage
Vista Ultimate 32 + Gentoo Linux (Gnome + Beryl)
Athlon XP 3000+ | ECS KM400M2 3.0 | 512mb DDR333 | PNY 5200 Ultra
TV-Tuner | Silver Aspire X-Qpack w/Windows | WinXP MCE 2005 | 200Gb Storage
DVD Collection -- MySpace
TierMann is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 05:37 PM   #4
jAkUp
eat. sleep. overclock.
 
jAkUp's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Chino, California
Posts: 17,744
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

I have a very similar rig to verncat, except I am not having any freezing issues...

are you both using the 82.85 drivers? Do you both have the latest Fear patch installed?
__________________
965xe || evga x58 classified || 3x evga gtx 480 || 6gb g.skill || win7 x64
jAkUp is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 05:43 PM   #5
holdenb
Registered User
 
holdenb's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 62
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Quote:
Originally Posted by verncat
I thought I was the only one! I have the exact same problem, from the system in my sig. I haven't figured out any way to fix it yet, though. It really sucks to have to do a hard reset on my rig every time I quit playing that game!

edit: I only get the hard lock up when quitting the game, I have no other issues with it, however.

Shawn

Well......i've just had to re-install again........

somehow I quit FEAR and my install got corrupted, my SLI was not recognised

For further info I have the 81.85 drivers, my FEAR is patched to 1.01 and my OS is XP-home (fully updated)

It does seem odd that both of us have XFX SLI........surely that cannot be the problem??

I tried some old drivers....the was no hard lock after closing with the 78.01 but i still got the title screen stuttering...

until some new forceware are out i'm not gonna play this game........I don't like to have to reformat on a daily basis.............
__________________
C2D Extreme Q6600 G0 @ 3.6ghz/EVGA 680i SLI MOBO/2 x nVidia 8800GTX SLI/H20 Compact/2GB OCZ FlexXlc/Enermax Galaxy 1KW/TT Armor......Lots of flashing lights!!

Win XP
holdenb is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 07:10 PM   #6
verncat
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 121
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

I'm using the 81.85's, XP Home with all sp's and updates, game patched to 1.01. Hmmm, can't imagine this being just an XFX 7800gtx in SLI mode problem, but stranger things have been known to occur! And yes, jakUp, we have similar rigs, even down to the mouse (love it, btw)! Wonder why my rig locks up on exit? I'm not at home to try out some different drivers, although I'm not sure I would try older ones, since this is the only issue I have with all of the games I play.

Shawn
__________________
Asus P6T6 WS EVO Core i7 965EE Vista Ultimate 64bit BFG GTX295 6x2gig OZC Plat DDR3-1600 XF-I Titanium/ Logitech Z-5500's 32WD 640gig HD's & Areca ARC-1210 raid card Corsair 1000 watt psu
verncat is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 07:31 PM   #7
macatak
Registered User
 
macatak's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: QLD Australia
Posts: 1,349
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Seems to be a few having the same problem.....

http://forums.vugames.com/thread.jsp...7682&tstart=50
__________________
WinXP Home Edition SP2/Athlon 3500+Newcastle/MSI K8N Diamond/BFG7800GTX OC/Antec 550TrueControl 2.0/1GIG DDR400Kingmax/Acer AL2016W LCD/SB Live!/Audigy2 ZS
macatak is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 08:06 PM   #8
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

I had that issue initially and had to return my system to stock settings (system and video cards) or else it would hard-lock on exit every time. It appears that the overclocking I was doing had an adverse affect on their copy protection. I'm just guessing that is what is happening but I really don't know for sure. I only say that because after I started using the no-dvd patch, things have been fine, even with my system overclocked. I recently wiped my system clean and I guess I could try it without the no-dvd patch to see if that is still the case. If not, maybe there was something else going on with my system. If you've reinstalled the OS/game and are at stock settings for your system and video cards, then I doubt what helped me will help you.

Anyway, I'd try returning to stock settings across the board first and/or the no-dvd patch (at your own risk, of course). I really hate to be bringing that up but I was getting really frustrated with the game until I found this solution.
OWA is offline   Reply With Quote

Old 10-25-05, 08:07 PM   #9
aAv7
 
aAv7's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: chicago
Posts: 2,250
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

i have the same problem, glad its not just me....got a bit freaked that the new card might of had a problem, hasnt done it in any other games. Only fear. no sli here, just one 7800gtx. Probably the drivers, im using the 81.85's too.
__________________
[SIZE="1"][B]CPU:[/B] AMD64 3200+ Winchester @ 2.2 [B]RAM:[/B] 2GB Kingston Dual Channel DDR 400 [B]Motherboard:[/B] Gigabyte K8 Triton nForce4 [B]VideoCard:[/B] eVGA GeForce 7800GTX 512MB [B]Hard Drive:[/B] WD 250GB Sata [B]OS:[/B] Dual boot, Windows XP Home/Windows Professional x64 Edition Retail[B] Audio:[/B] X-Fi Xtreme Music [B]Mouse:[/B] Logitech MX 310 [B]PSU:[/B] 500W Ultra Connect (34A on the 12V+)[/SIZE]

[SIZE="1"][B]Xbox 360:[/B] w/ Intercooler @ 1280x1024 , Dynasty Warriors 5, Fight Night Round 3, Kameo, NBA 2K6, Perfect Dark Zero CE, and PGR 3[SIZE="1"][/SIZE][/SIZE]
aAv7 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 08:07 PM   #10
TierMann
Bite my shiny, metal @ss!
 
TierMann's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: PA, USA
Posts: 1,586
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Quote:
Originally Posted by macatak
Seems to be a few having the same problem.....

http://forums.vugames.com/thread.jsp...7682&tstart=50
That's interesting. Looks like it's happening with AthlonXP's too, not just 64's and also with single cards 6800 and 7800 or sli'd of each. That one person had luck with using a no-cd fix so maybe it could actually be securom. I've been using a no-cd fix since I got the game, and I'm not running XP Home either, so there's a couple things that are different.

Edit: I just saw that OWA is using XP ProSP2.
__________________
Athlon 64 4400+ X2 (10x250= 2.5ghz) | Foxconn NF4KS8AA-8EKRS (nForce4 SLI) | 2GB OCZ DDR400 @ 416 (3-3-3-8) | eVGA 8800GTS 320mb
Red Diabolic Minotaur Case | PCP&C 610 Silencer | Samsung 19" 997DF + Acer AL1914smd-8 | G15 Keyboard | MX Revolution | 900Gb Storage
Vista Ultimate 32 + Gentoo Linux (Gnome + Beryl)
Athlon XP 3000+ | ECS KM400M2 3.0 | 512mb DDR333 | PNY 5200 Ultra
TV-Tuner | Silver Aspire X-Qpack w/Windows | WinXP MCE 2005 | 200Gb Storage
DVD Collection -- MySpace
TierMann is offline   Reply With Quote
Old 10-25-05, 08:09 PM   #11
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Oh, btw, I'm using the 81.85s.

Edit: Even though the no-dvd patch helped me initially, it appears it wasn't b/c of the copy protection but something else with my system. Now, on a fresh install, I just tried use the regular executable and DVD and when exiting, it was fine. Another difference in my system now compared to earlier when it helped, is that I haven't gotten around to installing the AMD CPU driver yet or the Microsoft dual-core hotfix.
OWA is offline   Reply With Quote
Old 10-26-05, 05:06 AM   #12
holdenb
Registered User
 
holdenb's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 62
Angry Re: WTF FEAR Bug??? Hard lock on closing

Quote:
Originally Posted by macatak
Seems to be a few having the same problem.....

http://forums.vugames.com/thread.jsp...7682&tstart=50

Interesting......

I bet there is some problem with the in-built SLI support and the 81.85 driver set........

I don't think this is an overclocking issue as I have tried at stock with no change......(and my system is rock solid memtest/prime/superpi etc stable for 24hrs +!!!)

I will not be re-installing FEAR until a new driver set comes out
__________________
C2D Extreme Q6600 G0 @ 3.6ghz/EVGA 680i SLI MOBO/2 x nVidia 8800GTX SLI/H20 Compact/2GB OCZ FlexXlc/Enermax Galaxy 1KW/TT Armor......Lots of flashing lights!!

Win XP
holdenb is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.