Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-30-05, 04:33 PM   #1
mlfarrell
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 65
Default Nvidia tv-out + console framebuffer

Hello,

I'm having a slight issue with the linux nvidia driver (1.0-7167) when I have the card connected to my tv via the tv-out port.

Everything works great inside of the X server (and even the framebuffer whiel booting up) until I switch back to the console framebuffer after having been inside of the X server. When I do this, the system stays inside of textmode and prints blinking garbage characters to the screen. Is there any way I can fix this?

Linux darkbox 2.6.8-24-smp
Suse 9.2
Framebuffer 1024x768x60hz - 16-bpp
XServer (tv mode) 800x600x60hz - 24bpp
mlfarrell is offline   Reply With Quote
Old 03-30-05, 05:16 PM   #2
silentplummet
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 94
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

No. This bug has been known for ages and no one can (and NVIDIA refuses to) do anything about it. I don't even use framebuffer or TV-out and I have the same problem regardless.

Edit: I take that back, there is one thing you can do. File yet another bug report and get a canned response back from the tech team.
silentplummet is offline   Reply With Quote
Old 04-05-05, 06:48 AM   #3
swedster
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

I've had that problems on the computer I had before this one.
I used Nvidia Geoforce 4200 Titan and Tv-out.
I also had blinking blocks instead of text when logging out of X, among other problems.
My solution on that computer was to use nvidia driver prior to v4363 (April 2003), and kernel 2.4.x. Then everything worked fine.

Now however, on my new computer, the problem is back.
Now my card is a Gainward Geoforce 5700 LE, and X won't even start with the v4363 nvidia driver, but works with newest drivers, with the graphic bugs back.

Maybe time that Nvidia make something about these conflicts with Vesa drivers?

Ps. The Xconf I use and have been using is... http://83.253.92.101/xorg.conf on Slackware 10.0.
swedster is offline   Reply With Quote
Old 04-05-05, 10:42 AM   #4
ElChef
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

Same problem with nVidia driver 1.0-7174, I think I don't have this problem with 6629 driver but I can't get 1024x768 TV-Out with 6629 but I can with 7174. Needed new driver release? Test other configuration?
ElChef is offline   Reply With Quote
Old 04-05-05, 12:19 PM   #5
silentplummet
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 94
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

It may be tin-foil hat stuff but I personally believe the impetus is to discourage all use of the vt's whatsoever.

The NVidia driver makes it so costly (stability, reboots, TIME) to switch to any of the vt's or kill and restart X that it begins, little by little, to feel just like MS Windows all over again.
silentplummet is offline   Reply With Quote
Old 04-05-05, 04:48 PM   #6
mildred
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 3
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

I have the samer problem when I try to use framebuffer. So, I'm forced to have a very low resolution for text mode.
Why NVidia doesn't want to fix that ?
mildred is offline   Reply With Quote
Old 04-17-05, 04:16 AM   #7
ElChef
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

Well seems the solution si to specify in the lilo.conf the resolution of the framebuffer, wich has to be the same that the X, I mean, yo should put in lilo.conf this line:
Code:
vga=775
Where 775 depens on the resolution of the X

Code:
Colors	640x480	800x600	1024x768 1280x1024 1600x1200
256	  769	  771	   773	    775	      796	
32.768	  784     787      790      793       797
65.536	  785     788      791      794       798
16.8M	  786     789      792      795       799
ElChef is offline   Reply With Quote
Old 11-07-05, 02:25 AM   #8
bednar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 34
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

the vga=775 works for me. I had same problem. It seems that not all mode allowed in X will work in console framebuffer but this one works. It gives 1280x1024 in 256 colors.

Thanks

Bednar
bednar is offline   Reply With Quote

Old 11-07-05, 04:16 AM   #9
Darkvater
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 57
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

What would you change in the case of a grub bootloader?
I am not a linux guru and don't really know where to put it. I have a grub.conf in /etc with

Code:
setup --stage2=/boot/grub/stage2 (hd0) (hd0,4)
quit
Do I put it before quit, or after or not in this file at all?
Darkvater is offline   Reply With Quote
Old 11-07-05, 04:21 AM   #10
bednar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 34
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

I only added vga=775 to other options of kernel in my grub configuration (it is
/boot/grub/menu.lst file). Below is its contents:

color white/blue black/light-gray
default
timeout 8
gfxmenu (hd0,1)/boot/message

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE LINUX 10.0
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda2 selinux=0 vga=775 resume=/dev/hda3 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
root (hd0,0)
chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: floppy###
title Dyskietka
root (fd0)
chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Bezpieczne -- SUSE LINUX 10.0
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda2 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume selinux
=0 nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
initrd /boot/initrd
bednar is offline   Reply With Quote
Old 11-16-05, 02:17 AM   #11
bednar
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 34
Angry Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

Unfortunately this only works sometimes it is when I hav unplugged TVout cable to my TVset.
After plugging in TVout cable the highest resolution which is valid is still 800x600. After vga=755 system says that this mode is unaccesible, so I have to choose lower one.

Bednar
bednar is offline   Reply With Quote
Old 11-16-05, 12:02 PM   #12
Darkvater
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 57
Default Re: Nvidia tv-out + console framebuffer

Thanks bednar, I added it to the file but it didn't help. Will try 795 next; perhaps that's better than 775.
Darkvater is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[BUG] NVIDIA 302.07 console restore broken ioni NVIDIA Linux 10 12-26-12 06:02 PM
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 08:35 PM
bad cursor after X in framebuffer console wintersky NVIDIA Linux 11 11-07-03 11:59 AM
Framebuffer console mascot NVIDIA Linux 1 09-14-02 09:18 AM

All times are GMT -5. The time now is 03:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.