Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-14-05, 01:01 PM   #1
Dr. Tyrell
Registered User
 
Dr. Tyrell's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 100
Default 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

My previous thread was partially repaired with NVreg_Mobile=1 (weird, 1=Dell)
But i get the black bar now, no matter what.
Seems that 8174 does not detect things.

Here's the pertinent parts from Xorg log 8174...

(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU detected as: GeForce4 440 Go
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.17.00.41.c5
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 4X
(--) NVIDIA(0): VideoRAM: 32768 kBytes
(II) NVIDIA(0): Connected display device(s): DFP-0, TV-0
(WW) NVIDIA(0): Multiple displays connected, but only one display allowed;
(WW) NVIDIA(0): using boot display
(--) NVIDIA(0): DFP-0: maximum pixel clock: 108 MHz
(WW) NVIDIA(0): Failure reading FlatPanel flags for DFP-0.
(II) NVIDIA(0): Frequency information for DFP-0:
(II) NVIDIA(0): HorizSync : 29.000-65.000 kHz
(II) NVIDIA(0): VertRefresh : 0.000-60.000 Hz
(II) NVIDIA(0): (HorizSync from EDID)
(II) NVIDIA(0): (VertRefresh from EDID)
(II) NVIDIA(0): Adding EDID-provided mode "1372x1050" for DFP-0.
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libint10.so
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.99.903, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(II) NVIDIA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(II) NVIDIA(0): Monitor0: Using hsync range of 29.00-65.00 kHz
(II) NVIDIA(0): Monitor0: Using vrefresh range of 0.00-60.00 Hz
(II) NVIDIA(0): Clock range: 12.00 to 108.00 MHz

And here's from Xorg log with 7667...

(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU detected as: GeForce4 440 Go
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.17.00.41.c5
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 4X
(--) NVIDIA(0): VideoRAM: 32768 kBytes
(II) NVIDIA(0): Connected display device(s): DFP-0
(--) NVIDIA(0): DFP-0: maximum pixel clock: 224 MHz
(--) NVIDIA(0): DFP-0: Internal Dual Link LVDS
(II) NVIDIA(0): Not probing EDIDs.
(II) NVIDIA(0): monitor1: Using hsync range of 29.00-90.00 kHz
(II) NVIDIA(0): monitor1: Using vrefresh range of 59.00-75.00 Hz
(II) NVIDIA(0): Clock range: 12.00 to 224.00 MHz


Clock rates not detected.

Any answers???
thanks,
The Doctor
Dr. Tyrell is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 01:25 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Please start X with the following command:
startx -- logverbose 6

and then generate and post a bug report.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 02:02 PM   #3
Dr. Tyrell
Registered User
 
Dr. Tyrell's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 100
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Ok then , got everything working. I hadda force a modeline. Used "umc 1400 1050 124000000 -x" and changed to "-Vsync".

Composite and Render work also.
Seems clock is still not properly detected, but forcing DVI timings in xorg.conf did the trick.
Attached Files
File Type: zip nvidia-bug-report.zip (28.5 KB, 118 views)
Dr. Tyrell is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 02:58 PM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Glad to hear that all is well now.

-Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 04:45 PM   #5
joffe
Registered User
 
joffe's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 171
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Quote:
Originally Posted by netllama
Glad to hear that all is well now.

-Lonni
I'm also relieved that those with a troublesome Toshiba notebook are getting their stuff to work... Thanks for all your help Lonni.
__________________
GA-MA790GP-DS4H, ATI Radeon HD3300, AMD Phenom X4 9850, 4GB PC8500 [Ubuntu 8.10]
Toshiba 2450-201, GeForce4 420 Go 32MB, Pentium4 2.4GHz, 512 MB PC2700 [Ubuntu 8.10]
joffe is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 09:09 PM   #6
Dr. Tyrell
Registered User
 
Dr. Tyrell's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 100
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Thanks to everyone who posts on this forum, it's the best source for anyone who uses Linux/Nvidia.

Still haven't found good modelines for anything less that 1400x1050, but i'll keep digging.

Older Nvidia drivers DID find the correct clock/dot/DVI/cheeseburger-and-fries numbers, wonder why 8174 doesn't (and why it needs to be set to Mobile=1)???

There are many many Toshiba users out there and I hope the Nvidia gurus can work things out for us in the future.

Many thanks,
The Doctor
Dr. Tyrell is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 10:39 PM   #7
pzgren
Registered User
 
pzgren's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 107
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Quote:
Originally Posted by Dr. Tyrell
TStill haven't found good modelines for anything less that 1400x1050, but i'll keep digging.
Make your own modelines:
http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl

> nvidia: `~0' invalid for parameter `NVreg_Mobile'

You have now used a invalid parameter or quotes and it works?

> HorizSync 29.0 - 150.0

Your LCD can really 150 kHz?...

> /proc/cmdline
> BOOT_IMAGE=2.6.15-rc5-git3 root=305 idebus=66 hdc=ide-cd hdc=dma

Your drives hda/hdc runnung with 33MHz PCI bus and UDMA100/33 modes, no PIO... and an development 2.6.15-rcx kernel in use, tse tse...

> Probing IDE interface ide2...
> Probing IDE interface ide3...
> ...

Disable it with the cmdline for faster boot time.

Marcus
__________________
Fedora Core 6
Notebook: DELL Inspiron 9400 - Core Duo T2400 - 17" WUXGA 7800 Go 256MB - 2 GB DDR2 667 MHz -
PC: AMD64 3200 - 1 GB Infi. PC400 - MSI K8N Neo Platinum NForce3 250GB - 80GB SATA Samsung - SB Live! 5.1 - GF 6600GT AGP
pzgren is offline   Reply With Quote
Old 12-14-05, 10:46 PM   #8
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

'gtf' ships with just about every Linux distribution, and allows you to easily generate modelines.

-Lonni
netllama is offline   Reply With Quote

Old 12-15-05, 07:21 AM   #9
Dr. Tyrell
Registered User
 
Dr. Tyrell's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 100
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

I've been using umc http://umc.sourceforge.net/ and it works fine as long as one enters the dot clock.

pzgren: 2.6.15-rcx have been working very well. PCI bus in this machine is 66mhz. And what is it that you think i should do in Lilo about hda?
Dr. Tyrell is offline   Reply With Quote
Old 12-15-05, 08:18 AM   #10
Dr. Tyrell
Registered User
 
Dr. Tyrell's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 100
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

I made a stupid mistake in not looking closely enough at xorg log.
It seems that my comment in my xorg.conf was wrong, and that my "1400x1050j" did not work because 8174 thought the clock was too high.
"1400x1050h" was the one loading, for it's modeline was set to clock of 97.

I have still the problem of dot clock NOT being detected properly, so i made a new modeline that uses the 8174 "detected" maximum of 108.

Now I have 1400x1050 and 108Mhz dot clock, which gives refresh of 53.

53 is 11% less than 60hz that this lcd should be.

Any answers on fixing dot clock detection???

(also see )http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=54969
Dr. Tyrell is offline   Reply With Quote
Old 12-15-05, 08:43 AM   #11
pzgren
Registered User
 
pzgren's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 107
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Quote:
Originally Posted by Dr. Tyrell
pzgren: 2.6.15-rcx have been working very well. PCI bus in this machine is 66mhz. And what is it that you think i should do in Lilo about hda?
What I mean is, you gain nothing with this setting for PIO, when using good UDMA modes. Try sdparm/hdparm.

You can turn ide1, ide2, ide3,... all off to save time for checking in you boot loader:
kernel ... ide1=noprobe ide2=noprobe ...

don't forget to run lilo after that changes in lilo.conf...

Marcus
__________________
Fedora Core 6
Notebook: DELL Inspiron 9400 - Core Duo T2400 - 17" WUXGA 7800 Go 256MB - 2 GB DDR2 667 MHz -
PC: AMD64 3200 - 1 GB Infi. PC400 - MSI K8N Neo Platinum NForce3 250GB - 80GB SATA Samsung - SB Live! 5.1 - GF 6600GT AGP
pzgren is offline   Reply With Quote
Old 12-15-05, 01:42 PM   #12
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: 8174 on Toshiba Satellite with ACPI "legacy free"

Please remove IgnoreEDID from xorg.conf, and then start X with the following command:
startx -- -logverbose 6

and generate and post a bug report.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Toshiba Satellite 1955/S801, GeForce4 440 Go azaroth NVIDIA Linux 2 01-01-03 09:19 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.