Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA Legacy Graphics Cards

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-31-05, 08:47 PM   #1
rpguy4
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default Quake4 and RIVA TNT2 Model64

Received Quake4 for a Christmas present, and installed it on
my Sony Vaio PC running Windows XP SP2 ( home edition)
512M memory, and a RIVA TNT2 Model64 video card with
32M of memory.

The install went smoothly, no errors or warnings, howver
when I click on Quake4, and try to run it, my screen blanks
for 3-5 seconds, and my Windows desktop re-appears.

Quake4 requires updated video drivers that support
ActiveX9.0c, which comes with the Quake4 cd.

Does my video card support ActiveX9.0c ?

In searching the archives I found a thread on someone
asking for the person to run DXdiag. <snip below>

It appears that I have the DXdiag in multiple locations on my PC, but
I ran the DXdiag that was located in my c:\WINDOWS\system32\
sub-directory

I am assuming this is a video card issue.
Are there newer drivers that I should try to download or
should I just buy a newer video card ?

Thank you

Here is the DXdiag snip

------------------
System Information
------------------
Time of this report: 12/31/2005, 21:33:18
Machine name: BHOWARD-XP
Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 2 (2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Sony Corporation
System Model: PCV-RX560(UC)
BIOS: Award Medallion BIOS v6.0
Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.70GHz
Memory: 512MB RAM
Page File: 235MB used, 1012MB available
Windows Dir: C:\WINDOWS
DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
DxDiag Version: 5.03.2600.2180 32bit Unicode

------------
DxDiag Notes
------------
DirectX Files Tab: No problems found.
Display Tab 1: No problems found.
Sound Tab 1: No problems found.
Sound Tab 2: No problems found.
Music Tab: No problems found.
Input Tab: No problems found.
Network Tab: No problems found.

--------------------
DirectX Debug Levels
--------------------
Direct3D: 0/4 (n/a)
DirectDraw: 0/4 (retail)
DirectInput: 0/5 (n/a)
DirectMusic: 0/5 (n/a)
DirectPlay: 0/9 (retail)
DirectSound: 0/5 (retail)
DirectShow: 0/6 (retail)

---------------
Display Devices
---------------
Card name: NVIDIA RIVA TNT Model 64 (Sony)
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: RIVA TNT2 Model 64
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_002D&SUBSYS_40031043&REV_15
Display Memory: 32.0 MB
Current Mode: 1280 x 1024 (32 bit) (60Hz)
Monitor: Sony CPD-520GS/520GST/21GS2
Monitor Max Res: 1800,1440
Driver Name: nv4_disp.dll
Driver Version: 5.13.0001.1461 (English)
DDI Version: 7
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 8/8/2001 15:00:00, 1995257 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
VDD: n/a
Mini VDD: nv4_mini.sys
Mini VDD Date: 8/8/2001 15:00:00, 818713 bytes
Device Identifier: {D7B71E3E-436D-11CF-4676-0260B7C2C835}
Vendor ID: 0x10DE
Device ID: 0x002D
SubSys ID: 0x40031043
Revision ID: 0x0015
Revision ID: 0x0015
Video Accel:
Deinterlace Caps: n/a
Registry: OK
DDraw Status: Enabled
D3D Status: Enabled
AGP Status: Enabled
DDraw Test Result: Not run
D3D7 Test Result: Not run
D3D8 Test Result: Not run
D3D9 Test Result: Not run

-------------
Sound Devices
-------------
Description: SoundMAX Digital Audio
Default Sound Playback: Yes
Default Voice Playback: Yes
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_2445&SUBSYS_80E4104D&REV_12
Manufacturer ID: 1
Product ID: 100
Type: WDM
Driver Name: smwdm.sys
Driver Version: 5.12.0001.3030 (English)
Driver Attributes: Final Retail
WHQL Logo'd: n/a
Date and Size: 7/25/2001 15:40:30, 438200 bytes
Other Files:
Driver Provider: Analog Devices
HW Accel Level: Full
Cap Flags: 0x0
Min/Max Sample Rate: 0, 0
Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0
Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0
HW Memory: 0
Voice Management: No
EAX(tm) 2.0 Listen/Src: No, No
I3DL2(tm) Listen/Src: No, No
Sensaura(tm) ZoomFX(tm): No
Registry: OK
Sound Test Result: Not run
rpguy4 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-05, 10:36 PM   #2
johnkeel105
Registered User
 
johnkeel105's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Indiana
Posts: 454
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

The card you have there is over 6 years old. It supports only to directx7 not directx9. I am afraid you are going to have to buy a new graphics card. I would reccommend a 6600gt if you want something in agp or pci express for around $120.
__________________

Gaming Computer:
AMD Phenom II X4 955 BE 3.2GHz | GIGABYTE GA-MA770T-UD3P AM3 | OCZ Reaper HPC (2 x 2GB) DDR3 1600 | 1024MB Nvidia Geforce 550Ti | Western Digital 750 GB SATA HD | Western Digital 500GB SATA HD | Visiontek Killer 2100 | Creative Xi Fi Fata1ity | Ultra X3 600 Watt ATX Power Supply | Windows 7 Ultimate 64-bit

Windows 8 Rig:
AMD Phenom 9750 | 2x1024MB PC-6400 DDR2 | Nvidia GeForce 9800GTX+ | Seagate 80GB ATA HD |17" Samsung | Windows 8 Preview 32-bit

Gaming Laptop:
AMD Phenom II X4 N970 | 2x4096MB DDR3 | AMD Radeon HD 6650M 1GB DDR3 VRAM | OCZ Solid State HardDrive | Killer 2100 Wireless N | 15.6 HD LED LCD | Blu-ray Drive | Windows 7 Ultimate 64-bit | Ubuntu 11.04



|DOS| Clan Recruiting for COD:BO, FH2, World of Tanks, & KF http://dosclan.us
johnkeel105 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-06, 01:41 AM   #3
nukem
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 226
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

I have no idea why it would say you need DirectX, Quake4 uses OpenGL. Download the latest nvidia drivers and see if that works. Keep in mind though your graphics card is NOT supported by Quake4 so it may be seeing your graphics card and quitting.
__________________
AMD64 X2 4400, ASUS A8N-SLI Preimium, eVGA nvidia 7800 GT, OCZ Platinum EL-PC3200 2-3-2-5 2gig 200gig WD SATA150, SB Audigy 2 Platinum, Pioneer 108, Dell 2405W, all running on Gentoo Linux ~amd64.
nukem is offline   Reply With Quote
Old 01-01-06, 08:09 AM   #4
rpguy4
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

nukem...

Any idea as to where I might find the latest driver ?
Looking at the archived drivers list on the nvidia web page,
www.nividia.com/object/winxp-2k_archive.html.
Which one is it ?

I would like to load the latest drivers, before I go out and buy
a new vidoe card.

Thanks for the help !
rpguy4 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-06, 08:44 AM   #5
rpguy4
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

It appears the latest drivers I could install is 66.93_win2kxp_english,
which was published in Nov, 2004. I tried to download the next two releases,
71.84 and 71.89, no luck...

Think I am back to looking for a new video card.

Thanks
rpguy4 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-06, 01:58 PM   #6
Fathertime36
Registered User
 
Fathertime36's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 199
Send a message via MSN to Fathertime36
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

even if your card supported dx8 or 9 it doesn't support t&l=transform&lighting, look for a newcard, think about a pci-express....if you have the $$$ for it, it means getting a new cpu&probably ram....and psu, most pci-e mobo aren't happy unless they have a 400 watt default psu with as close to 30w on the main 12v rail, you could get an entry level setup for $250-300 minus the card, 6600gt pci can be had for close to $100 btw.
__________________
Primary: I7 920 DO step @4 GHZ *ASUS P6T Deluxe V2 * 3x2gb GSkill DDR3 1600 * ATI 5870HD * Enermax Infinity 720w PSU * WD caviar Black 2TB * Coolermaster 840 case * SAMSUNG TOC T260HD * Win7 64bit/Linux Dual Boot* Eheim 1250 pump/ MC-TDX cpu block/ DD-5870 block/ Feser Monsta TFC XChanger 360 radiator/ Feser Triebwerk TK-121 x3
2nd:E8400 @3.7ghz/ 4GB(2/2gb)PC2-6400 DDR2 800) Crucial Ballistixs / GA-P35-DS3P/ Creative X-Fi Music Extreme/ Seasonic M12 SS-600HM/ WD5000AAKS/ ASUS CB-5216A/ ASUS DVD-E818AT/ Visiontek 4870 512mb w/thermaltake V2(40idle/70load)/ Win XP/ ViewSonic VG2230wm
OLD: AMD Opteron165/ MSI 7100 Platinum NEO NF4/sli / 1GB Geil Ultra Platinum pc4000 ddr500/ Creative X-Fi/ Enermax 465/ 75Gb WD Raptor/ WD4000AAKS/ 8800GT/ ViewSonic VX924
Fathertime36 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-06, 09:38 AM   #7
alucard_x
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 210
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

haha, man i thought this thread was a joke at first. with only a 1.7ghz and 512mb don't even bother spending money a new video card. play quake3 or some older games instead.
alucard_x is offline   Reply With Quote
Old 01-03-06, 11:20 AM   #8
saturnotaku
Apple user. Deal with it.
 
Join Date: Jul 2001
Location: The 'burbs, IL USA
Posts: 12,502
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

Q4 on my girlfriend's rig (1.5 GHz P4, GeForce FX 5700, 512 MB RAM) is at least playable at 800x600 and low details. If he can't afford a new rig, an AGP GeForce 6600 GT and another 512 MB of RAM would be a huge help.
saturnotaku is offline   Reply With Quote

Old 01-03-06, 03:51 PM   #9
a12ctic
 
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago IL
Posts: 2,371
Default Re: Quake4 and RIVA TNT2 Model64

dude the tnt2s are to old to play any new games (although wow works on mine ;-))
__________________
AMD X2 5050 AMD Radeon HD 4830 AMD 780G 4GB OCZ DDR2 Antec 300 Fedora 11
a12ctic is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.