Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-16-06, 04:56 PM   #1
standard issue
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 2
Default Xwindows TV-OUT problem with 6600LE

Hey all

I've got a problem that's got me absolutely stumped over here.
I'll try to lay out my system configuration as best I can, and describe
the problem and it's symptoms. Maybe you've seen this one before.

I'm running an Athalon 3200+ rig with Fedora Core 4 x86_64, kernel
version 2.6.14-1_1653_FC4 and the 1.0-8178 NVIDIA drivers installed.
GPU is a Winfast Geforce 6600LE. Monitor is a 1024x768 LCD.

Everything works great under normal usage. Drivers OK, Graphics good.
Quake 4, TuxRacer and glxgears all run beautifully and exactly as they
should.

The problem I'm having occurs when I use the TV-OUT function of my
video card. I'm using twinview to clone my desktop in 1024x768 onto my
TV, via the supplied component video dongle that came with the card
to pipe the signal over to a Sanyo HDTV in through the component video
ports on the back of the TV

And it works! Kind of. I can see my desktop in it's native resolution, and
movies and what have you all look great. The problem is that the whole
screen has a blue tint, as if some parts of the component signal are not
getting through.

This only happens under X though. When I boot up the computer, and go
into any other runlevel than 5, it works great. Exactly how it should. If I
use a standalone bootable media player like GeeXboX (http://geexbox.org/en/index.html),
it also works perfectly. Full spectrum, high resolution video on my TV
from the computer.

Somehow X is confused as to how to send it's signal through the GPU to the
TV. It tries, but the signal comes out all in blue. Meaning, I can read and see
the screen just fine, but all other colors except for blue are missing.

Quite puzzling, and more than a little bit frustrating, since everything is hooked up
right and configured to the best of my ability, and it does work under programs other
than X.

Here is my current /etc/X11/xorg.conf file

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXX

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "single head configuration"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"

# RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the
# file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally
# no need to change the default.
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib64/modules/extensions/nvidia"
ModulePath "/usr/X11R6/lib64/modules"
FontPath "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "fbdevhw"
Load "record"
Load "freetype"
Load "type1"
Load "glx"
EndSection

Section "InputDevice"

# Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1))
# Option "Xleds" "1 2 3"
# To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable.
# Option "XkbDisable"
# To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the
# lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S.
# keyboard, you will probably want to use:
# Option "XkbModel" "pc102"
# If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use:
# Option "XkbModel" "microsoft"
#
# Then to change the language, change the Layout setting.
# For example, a german layout can be obtained with:
# Option "XkbLayout" "de"
# or:
# Option "XkbLayout" "de"
# Option "XkbVariant" "nodeadkeys"
#
# If you'd like to switch the positions of your capslock and
# control keys, use:
# Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps"
# Or if you just want both to be control, use:
# Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps"
#
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "yes"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "LCD Panel 1024x768"
HorizSync 31.5 - 48.5
VertRefresh 40.0 - 70.0
Option "dpms"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
BoardName "Unknown video card"
Option "NoLogo"
Option "CursorShadow" "on"
Option "TwinView"
Option "TwinViewOrientation" "Clone"
Option "MetaModes" "1024x768,1024x768"
Option "ConnectedMonitor" "CRT, TV"
Option "TVStandard" "NTSC-M"
Option "TVOutFormat" "SVIDEO"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Group 0
Mode 0666
EndSection

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXX


Is there any other relevant files I should post the output of?

Like I said, I'm stumped. I think (but dont know!) that the problem may have
something to do with the option 'TVOutFormat", as the only two options it
seems to recognize is "SVIDEO", and "COMPOSITE". If you put anything
else in there, such as "COMPONENT", (or just leave it blank) it defualts to
s-video. If that is the case, it would explain the loss of color, as X is trying
to pipe a component video signal to the TV as an s-video signal. That would
certainly explain the loss of color (except for blue, which I have in spades!)

Any help is certainly apprecaited. Perhaps ya'll have seen this one before,
and there is something I'm omitting, or maybe there's a workaround for this.

cheers,

standard issue
standard issue is offline   Reply With Quote
Old 01-17-06, 11:15 AM   #2
standard issue
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 2
Default Re: Xwindows TV-OUT problem with 6600LE

Bump.

Any ideas?

standard issue
standard issue is offline   Reply With Quote
Old 01-21-06, 01:00 PM   #3
muddysteel
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2
Default Re: Xwindows TV-OUT problem with 6600LE

Nothing to add, except same problem with component output using different config:

GPU is PNY Verto with GeForce 6200
SuSE 9.3 IA32, Kernel 2.6.11, X 6.8.2.
Nvidia driver 1.0-8178

To minimize confusion, I've suspended operating the TwinMode and have a single output going from the HDTV hub to my component connects on a 53" Hitachi.

Color is fine at boot, etc. Once X starts, I get the blue only coloring. If I connect up using S-Video, color is fine. If I hook up component and S-Video simultaneously, the S-Video comes up color just fine; component is blue.
muddysteel is offline   Reply With Quote
Old 01-21-06, 05:55 PM   #4
muddysteel
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2
Default Re: Xwindows TV-OUT problem with 6600LE

And now fixed... check out this post:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=54100

clue was in the match up of size and output stuff... I stripped down my 'xorg.conf' to a bare minimum (just the TV to component) and ran..
muddysteel is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Post working out problem with 40.xx trying to work problem out, ONLY system specs b5fan NVIDIA Windows Graphics Drivers 11 10-19-02 09:17 AM
nv30 problem rumor bob747b Rumor Mill 37 10-10-02 03:14 PM
kswapd kernel problem and the NVdriver kwaz NVIDIA Linux 2 09-25-02 08:33 PM
RH7.2 (2.4.9-34) install + src.rpm problem FlyingDutchMan NVIDIA Linux 3 08-08-02 09:04 AM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 10:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 07:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.