Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 02-05-06, 03:07 PM   #1
Cutriss
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 6
Send a message via AIM to Cutriss
Default nvidia driver and framebuffer coexisting?

See topic. Is there any way to make this work? I'd really like to have framebuffer support in the console when I'm not running X. I'm using the 8178 driver and even though I'm pretty sure I compiled in the VESA FB support, it doesn't seem to be working.

Does anyone have any suggestions on how to make this work? What I might be overlooking?
__________________
.
Cutriss is offline   Reply With Quote
Old 02-05-06, 08:13 PM   #2
zbiggy
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 623
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

  • For kernel 2.6 enable options:
    Device Drivers->Graphics support->
    * Support for frame buffer devices
    * VESA VGA graphics support
    L> Console display driver support->
    * Video mode selection support
    * Framebuffer Console support
    L> Logo configuration
    Here you can enable penguin picture which will appear at boot. This is optional
    setting.

Last edited by zbiggy; 02-05-06 at 08:28 PM.
zbiggy is offline   Reply With Quote
Old 02-05-06, 11:05 PM   #3
Cutriss
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 6
Send a message via AIM to Cutriss
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

Yeah, I already have all those options compiled into the kernel. Here's the line I use in grub.conf:

kernel (hd0,1)/bzImage ro root=/dev/sda5 video=vesafb:ywrap,pmipal,1400x1050-16@85

Further, I get a framebuffer error at the very end of boot which says "Failed to open /dev/fb0 or /dev/fb0 for reading. Can't open /dev/fbsplash" Two things come to mind here - obviously for the first, this should be available much earlier in the boot sequence. Second, obviously if it's not available, then the framebuffer isn't working period.

But going to /dev, I have fbsplash as a c-node, and fb0 which is a symlink to /dev/fb/0, another c-node. For the record...

fb/0 - MAJOR: 29, MINOR: 0
fbsplash - MAJOR 10, MINOR: 63

The grubsplash works.
splashimage=(hd0,1)/grub/gentoo.xpm.gz
__________________
.
Cutriss is offline   Reply With Quote
Old 02-06-06, 05:33 AM   #4
zbiggy
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 623
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

Check directory/file access rights.
zbiggy is offline   Reply With Quote
Old 02-06-06, 10:10 AM   #5
Cutriss
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 6
Send a message via AIM to Cutriss
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

World everything? It's a laptop, so I'm not really concerned about another user writing gobbledygook to it. I think it was 755 when I looked at it last night. What should it be?

Obviously /dev isn't an issue, so we're talking specifically about /dev/fb/0 and /dev/fbsplash.
__________________
.
Cutriss is offline   Reply With Quote
Old 02-06-06, 10:26 AM   #6
chunkey
#!/?*
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 662
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

1. do you use "vesa-tng" or not? (if not... get it!)
2. Do you have a 5XXX/6XXX Card?
chunkey is offline   Reply With Quote
Old 02-06-06, 11:25 AM   #7
Cutriss
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 6
Send a message via AIM to Cutriss
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

It's a GeForce Go 6200 TE.

/dev/fbsplash's perms are set to 660.
/dev/fb/0's perms are set to 644.

I'll have to check later if vesa-tng is compiled in or not. My wife has the laptop, and she's on campus right now.
__________________
.
Cutriss is offline   Reply With Quote
Old 02-06-06, 11:46 AM   #8
chunkey
#!/?*
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 662
Default Re: nvidia driver and framebuffer coexisting?

... (so you probalby don't have vesa-tng)
so, using "video=vesafb:ywrap,pmipal,1400x1050-16@85" is probably wrong...
try "vga=794" instead.

BTW, if it's a laptop, why do you need 85HZ? or do you use an external CRT?
chunkey is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
nvidia + 2.4.19 gentoo = messed up ulukay NVIDIA Linux 18 11-02-02 12:58 AM
X Failed to load NVdriver c00lr4c3r NVIDIA Linux 13 10-22-02 02:44 PM
Error messages... HELP!!!! Imperito NVIDIA Linux 3 09-24-02 11:46 PM
GForce drivers installed...but dont work tomfullery NVIDIA Linux 6 09-22-02 09:23 AM
RH7.3 and nForce - can't find the module dmw400 NVIDIA Linux 4 08-05-02 01:14 PM

All times are GMT -5. The time now is 07:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.