Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-09-06, 03:26 AM   #1
vherva
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 25
Default Vanishing fonts with the newest Xorg builds

I'm running Fedora rawhide that has the newest Xorg CVS builds. Upgrading to
1.0.99.2-2 broke font rendering for me. Basically everything works, but
about half of the fontsą show a peculiar problem: they don't show up, but
when I select text with mouse, they appear. Or when I wave a window over
them. Then they vanish again. It looks like a caching / backing-store
problem. At least firefox, kate, gkrellm and opera show this.

Just to give you an idea what it looks like:

http://iki.fi/v/tmp/vf/kate_dialog_vanished_fonts.png
and after I hover mouse over the buttons:
http://iki.fi/v/tmp/vf/kate_dialog.png

http://iki.fi/v/tmp/vf/firefox_vanished_fonts.png
and after I selct text and hover mouse over the menu
http://iki.fi/v/tmp/vf/firefox.png

I'm running up-to-date Fedora Rawhide (devel release), kernel 2.6.17-rc1,
enlightenment 17-cvs and nvidia 8756. Downgrading kernel to 2.5.15-rc7,
nvidia driver to 8178, or running fvwm instead of E does not change the
behaviour. Disabling BackingStore, Composite or RenderAccel from xorg.conf
doesn't seem to help.

Xorg is slightly more of a hassle to downgrade, I haven't tried that yet.

I was almost sure it wasn't an NVIDIA problem since 8756 -> 8178 downgrade
didn't help, but sure enough "nv" driver doesn't exhibit this problem.

However, with older xorg-server, "nvidia" driver did work.
vherva is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 04:00 AM   #2
vnywn
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 42
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

I have the same problem. Disabling render acceleration helps though.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=65564
vnywn is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 04:22 AM   #3
sangu
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

See Also : http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=66968
The same problem happens.

vnywn : Disabling RenderAccel, this problem doesn't be fixed in my linux box.

cat /var/log/Xorg.0.log
Code:
[...]
(**) NVIDIA(0): Option "RenderAccel" "False"
(**) NVIDIA(0): Disabling RENDER acceleration
[...]

Last edited by sangu; 04-22-11 at 08:16 PM.
sangu is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 05:24 AM   #4
d4rk74m4
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 72
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

This is a completely different problem to the RENDER related one (which iirc, should be fixed in the latest driver).

I believe this problem is caused by ABI changes in Xorg. Anyone at nvidia able to confirm this?
d4rk74m4 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 07:14 AM   #5
nadavkav
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 5
Unhappy Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

i have the same issue.

disabling RENDER extention solve it, but i get all the desktop icons and fonts in a non-antialised view.

i'm using fx5200 on p3 450 with fc-rawhide , after upgrading from 8178 to 8756.
2.6.16-1.2080_2.rhfc5.cubbi_suspend2

kindly,
nadav :-)
nadavkav is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 09:35 AM   #6
vherva
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 25
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

Quote:
Originally Posted by sangu
(**) NVIDIA(0): Option "RenderAccel" "False"
Option "RenderAccel" "FALSE"
workaround works for me, too.
vherva is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 02:10 PM   #7
AaronP
NVIDIA Corporation
 
AaronP's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,487
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

d4rk74m4 is right; there have been ABI changes in the X.org 7.1 release candidates that will break font rendering, and might break XV (I haven't tried it). Full support for the new ABI will have to wait for a future driver release.
AaronP is offline   Reply With Quote
Old 04-09-06, 05:24 PM   #8
_tf_
scriptfoo warrior
 
_tf_'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: here
Posts: 117
Default Re: Vanishing fonts with the newest Xorg builds

using gnome, switching font antialiasing to subpixel fixed it for me.
this works ok here with RenderAccel enabled.
__________________
"My mortgage rate was cut in half after I replied to spam
using Fedora!" raves Bo Battipaglia.
_tf_ is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xorg locks-up with newest nvidia drivers w/ vdpau. theroot NVIDIA Linux 1 06-24-12 11:04 AM
173.14.34 -- Xorg 1.12.1 & 1.11.4, glx module fails to load mereset NVIDIA Linux 17 06-10-12 01:24 AM
295.40 Drivers and Xorg 1:7.6+12 HIGH cpu usage norrland NVIDIA Linux 2 05-13-12 09:11 AM

All times are GMT -5. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.