Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-10-06, 02:31 PM   #1
andefeldt
Linuxoholic
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 74
Default How can I get SPDIF with ALSA?

Hi,

I've been searching and searching so many places. I found a lot of solutions, but none of them works for me. Well, here's my problem.

I have a Asus A8N-SLI motherboard (nForce4 chipset). I'm using the onboard soundcard. I'm not using the nForce drivers from NVidia, since they're OSS only. I'm running Ubuntu-5.10 with the stock alsa-drivers. Everything is fine except SPDIF - I can't make it work! I've connected my receiver with the coax output on my soundcard using a coax-cable. The sound works fine in Windows XP.

I don't have a .asoundrc file. I've checked the IEC958 settings in alsamixer, plus I've tried muting them, turning them all the way up, all the way down. If I play a song in eg. mplayer with:

Code:
mplayer test.mp3
the song is played in my monitor-speakers (my normal speakers). If I try:

Code:
mplayer -ao alsa:device=spdif test.mp3
I get no sound in my normal speakers, but also no sound is send to my receiver! Mplayer, however, plays the song without any errors (I just can't hear it).

What could be the problem? Any ideas?

If I can make the SPDIF work, is there then a way to get all sounds send to both the normal speakers AND the SPDIF?

Anders
andefeldt is offline   Reply With Quote
Old 08-08-06, 03:48 PM   #2
bwian
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 3
Default Re: How can I get SPDIF with ALSA?

Me too. :-(
bwian is offline   Reply With Quote
Old 08-24-06, 04:00 PM   #3
fhj52
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 135
Default Re: How can I get SPDIF with ALSA?

Okay, there's a little trick to it. Unfortunately for you et al I cannot give the specific setting but can tell you ALSA is pulling some, IMO, strange things: The AC97(IEC9whatever) is non-contiguous levels 0, 1, 2 ...
It looks like a some kind of volume control but it is not.
On my system(NV2200 & 2050 chipset), to get 5.1 SPDIF out, IIRC, I had to set the AC97 to 1.

Best thing to do is run
alsaconf
and let it configure everything (most likely there won't be sound... yet);
Then run
alsamixer
and set the PC SPEAKER and other volume controls to acceptable levels.
While there, try the first 'notch' for the IEC* as that might work on your system too.
IIRC, you have to restart alsa.

I that fails because the description is so bad, try Google and look for SPDIF and Mandrake. There is a post in the old MandrakeUser forum which provides basically the same info but in more detail.

Hope that helps...

c-ya

@andefeldt
BTW, I did the same thing you did: all the way down, all the way up, etc. It won't work that way. It's eiher the 'first' notch or 'third' notch, can't rem which. I cannot test here. My digital system is down so I have no connection for the onboard (digital) audio to use.
__________________
When two people meet and exchange gifts, each has one object.
When two people meet and exchange ideas, each has two ideas.
... Open Source. Just do it.

---------------------------------
System: BFG GTX260^2 graphics but has ** TERRIBLE BLINKING OS **
SuperMicro H8DCi+AMI BIOS;dual Opt'285;8GB;LSI 320-2x w/ 6xU320 Fuji' MAXs in RAID 10; 4xSATAII on LSI 3041E for backup. Multi-boot Mandriva Linux, openSUSE, WinXPx64 & Win2k-AS; Creative Audigy2-Digital audio.
Gigabyte GA-2CEWH & NVRAID are GONE ... Finally!!
fhj52 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.