Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-29-06, 05:33 AM   #1
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Rendering and fps problem

Hi everybody.
I'm italian so my english will be very poor, i'm sorry for this

I'm using Ubuntu dapper with kernel 2.6.15-26-386 and all updates with a nvidia 6600GT PCI-E on a Asus P5N32SLI-DELUXE with nvidia Nforce4 SLI intel ed and CPU INTEL P4 prescott 3Ghz.
For the videocard i've installed the latest drivers from your site.

My system is stable and I can play some games but I experienced some problems of rendering and fps. I explain them below:

1) The rendering problem is very strange, i see all writes in the game as small squares. It happens with armagetron (after playing 1 or 2 levels, not before) and chromium (from the beginning). It happens ONLY at fullscreen. If i reduce in window all sems ok.

2) The fps problem happens in UT2004... the game runs slow! In WINXP on the same machine I can set the game at max details and I play very well. In LINUX on large views the game did only 7 - 8 frames at 1024x1280 medium detail (in windows 50 - 60 and more)

3) When I run the utility nvidia-settings i get these error messages:

ERROR: NV-CONTROL extension not found on this Display.
ERROR: Unable to determine number of NVIDIA GPUs on ':0.0'.
ERROR: Unable to determine number of NVIDIA Frame Lock Devices on ':0.0'.

I attach mu xorg.conf, I hope this helps.
Best regards and thanks for your help.
F3uA
Attached Files
File Type: zip xorg.conf.zip (1.2 KB, 100 views)
f3ua is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 05:47 AM   #2
TPG
Unregistered User
 
TPG's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Poland, Warsaw
Posts: 203
Default Re: Rendering and fps problem

I think you should have used drivers from your distribution.

You can search this forum how to do it.

Attach nvidia-bug-report.
__________________
mandriva > all
kthnxbai
TPG is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 07:40 AM   #3
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Re: Rendering and fps problem

Quote:
Originally Posted by TPG
I think you should have used drivers from your distribution.

You can search this forum how to do it.

Attach nvidia-bug-report.
I tried the .deb driver pakage from ubuntu repository and I had the SAME problems. I know thet with debian-like distributions is better to use the packages.
So I tried official drivers with the official installer with no better result, and I'm here for help.

I attached the log.
Attached Files
File Type: zip nvidia-bug-report.log.zip (26.9 KB, 103 views)
f3ua is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 02:28 PM   #4
ducon
Registered User
 
ducon's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 20
Default Re: Rendering and fps problem

I have a similar problem with a 6600GT and the latest stable driver (8774): ET is unplayable when I see smoke and players, Quake 3 is bearly playable and Quake (Darkplaces) too (but they both lag too). But sometimes, some models disappear. I did not had such an issue in the 8762 version.
Edit, I confirm: I reinstalled the 8762 version and ET worked again, and Darkplaces does not hide some models anymore. The problem is 8774. If you want more info, ask me what you want.
__________________
a shell, an imp

Last edited by ducon; 09-29-06 at 04:17 PM.
ducon is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 06:29 PM   #5
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Re: Rendering and fps problem

Quote:
Originally Posted by ducon
I have a similar problem with a 6600GT and the latest stable driver (8774): ET is unplayable when I see smoke and players, Quake 3 is bearly playable and Quake (Darkplaces) too (but they both lag too). But sometimes, some models disappear. I did not had such an issue in the 8762 version.
Edit, I confirm: I reinstalled the 8762 version and ET worked again, and Darkplaces does not hide some models anymore. The problem is 8774. If you want more info, ask me what you want.
Yes thanks.
I Just want to understand why nvidia-settings don't work and why the gpu is very slower than in windows.

Then you suggest me to change the driver with the older?
f3ua is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 06:38 PM   #6
Izuil
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 22
Default Re: Rendering and fps problem

f3ua

I think i have the same/very much alike problem with my nvidia card as you describe in number 1.
I'm using a FX5600.
My dist is Xubuntu and i'm using kernel 2.6.15-27-k7.
I used the ubuntu glx drivers at first and it worked and then i updated to 8774 and now it doesn't work... It won't help to switch back either :S
But if i start the game at windowed mode and runs it like that for like 1 min or so and then switch over to full screen the problem doesn't seem to apear :S
Izuil is offline   Reply With Quote
Old 09-29-06, 07:05 PM   #7
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Re: Rendering and fps problem ===> XGL

I FOUND THE PROBLEM!!!
Perhaps you think i'm stupid and perhaps i really am...

The problem is XGL! I installed XGL and all works fine, but i've changed some line in /etc/gdm/gdm.conf-custom

I commented the lines, restarted gdm (brutal kill) and all works done! It's fantastic 100 frames in ut2004! Really fantastic!

But I cant understand why changing some options in gdm the sistem goes very slow... Xgl runs correctly but all applications are a lot slower, with artifacts and nvidia-settings doesnt work.


is there a method to run all without slowing down the games?
f3ua is offline   Reply With Quote
Old 09-30-06, 10:29 PM   #8
TPG
Unregistered User
 
TPG's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Poland, Warsaw
Posts: 203
Default Re: Rendering and fps problem

Sure you can play opengl/sdl games under Xgl without any significant impact on performance.

Open up console, type "export DISPLAY=:0" and then run your game from it.

[tpg@localhost ~]$ export DISPLAY=:0
[tpg@localhost ~]$ et
__________________
mandriva > all
kthnxbai
TPG is offline   Reply With Quote

Old 10-16-06, 04:28 PM   #9
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Re: Rendering and fps problem

Sorry I didn't see the reply before... huge thanks, it works perfectly!
It's a bit slower than with a normal session (no xgl) but it works great.

Now I still have the fullscreen problem... X @ 1024x1280, game at 800x600 and I see the black sides and the game in a small central square.

It's the last thing, then it's all working fine.
f3ua is offline   Reply With Quote
Old 10-16-06, 04:38 PM   #10
f3ua
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6
Default Re: Rendering and fps problem

Sorry for double post...

anyone have the same problem with fullscreen should read this
http://www.nvnews.net/vbulletin/show...t=67936&page=2

I'll try the new release
f3ua is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My UT2003 Tweak Guide DXnfiniteFX Gaming Central 48 10-30-02 11:59 PM

All times are GMT -5. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.