Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA FreeBSD

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-02-06, 01:37 PM   #1
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Hi all,

I've been facing two annoying problems that regard the usage of nvidia-driver.

Before anything else, I'm using

nvidia0: <GeForce 7800 GT> port 0xe800-0xe87f mem 0xcf000000-0xcfffffff,0xd0000000-0xdfffffff,0xce000000-0xceffffff irq 16 at device 0.0 on pci4

The first problem is a very odd one. It is related to my Logitech G5 USB mouse. Prior to acquiring this mouse, I had never faced what I'm about to describe.

When I'm playing any 3D game that I care to play (rtcw, rtcw:et, warsow), give or take 10 minutes the same will happen most of the times; The mouse freaks in the game, the keyboard input gets corrupted (I can't type anything, either no output or wrong character output), and the mouse either stops responding (the lights are still on) or only accepts some input (like mouse2 but not mouse1).

I am describing this because this condition only happens while playing games. I can be using the mouse on the desktop for days and days and it will NEVER happen. This leads me to believe it's at least related to the nvidia driver.

This problem led me to update to 6.1-STABLE (I was on 6.0-RELEASE) yesterday, and after all the compiling and slashing, an even more interesting problem popped up.


My monitor is an Acer ALI1916W (19" widescreen). Prior to the update, the 1600x1024 resolution was fitting perfectly. However, after doing the upgrade (which included nvidia-driver), the display was unusable. About 20% of the graphical environment was invisible, because the image was too on the left. I spent hours and hours recompiling xorg, nvidia-driver, even rebuilding the kernel and trying different NvAGP values. At this point, trying to run any 3D game would result in Xorg dying and the box locking up on the console.

The resolution for the above problem was quite simple (so simple I didn't try it until after 8h ). Downgrading to nvidia-driver-1.0-8178 from December 2005 did the trick. (which was what I was using before)

What I would like to know is if it is a known problem (afterwards, I tried two more recent versions and on both my display was misaligned, only 1.0-8178 worked). I find it highly unlikely that all the latest revisions on the driver will fail on any widescreen at 1600x1024, because it's not so uncommon these days..

The mouse problem (that's most likely related to OpenGL) will be a tough one to kill, and I'm not very optimistic about someone having had the same problem and somehow fixing it. But I'd like to get some feedback about why my display on 19" widescreen @ 1600x1024 with any revision newer than 1.0-8178 doesn't work.
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-03-06, 07:23 AM   #2
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

I'm not sure what could be causing the input problems you describe, but I highly doubt that the NVIDIA FreeBSD graphics driver is involved in any way, since it isn't involved in X's input event processing. Maybe there's a problem with DGA mouse input or with low-level input event processing.

As to the display problem, it'd be good if you could start X with the -logverbose 6 option with 1.0-8774 and attach the /var/log/Xorg.0.log file generated. Recent NVIDIA UNIX graphics driver releases rely more heavily on informationn provided by the monitor via its EDID data, which is sometimes inaccurate/incorrect. You may want to experiment with the EDID related NVIDIA X driver options (UseEDID, etc., see http://download.nvidia.com/freebsd/1...ppendix-d.html).
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-03-06, 12:26 PM   #3
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Ok, I will attach the logfile tonight and experiment with the EDID options later on.

I will update the thread soon.
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-03-06, 02:55 PM   #4
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Xorg.0.log with -logverbose 6 follows cat be found at:

http://67.19.182.100/Xorg.0.log
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-03-06, 02:56 PM   #5
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

-
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-03-06, 06:26 PM   #6
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

I've tried the latest driver revision with UseEDID "FALSE".

The display is aligned, but it also reverts back to 1024x768, which is too low to properly use on this monitor..

Since it works with 1.0-8178, it must have been something that changed from that revision up that causes this. I've tried two more driver versions (the latest and the one prior to the latest), and they both caused my display to be misaligned.

What do you suggest to trace back the issue ?
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-04-06, 05:27 AM   #7
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Please start X with 1.0-8774 and the above command line parameter and the UseEDID option set to false, as well as with 1.0-8178 (i.e. the working configuration); the comparison of these files may help identify what changed.
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-04-06, 09:30 AM   #8
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

The Xorg.0.log I posted above is from 1.0-8178 (working) by the way. I will post later on with 1.0-8774 and -logverbose 6
klr is offline   Reply With Quote

Old 09-04-06, 06:15 PM   #9
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

1.0-8774 with UseEDID "FALSE" and -logverbose 6 at:

http://67.19.182.100/Xorg.0.log-8774-edid-false
klr is offline   Reply With Quote
Old 09-05-06, 04:49 PM   #10
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

It looks like the problem is the 1600x1024 mode you're requesting, the two drivers fall back to different modes. Does 1.0-8774 work better if you comment out the UseEDID option and change the X configuration file to request 1280x1024 (the mode set with 1.0-8178)?
zander is offline   Reply With Quote
Old 09-06-06, 11:06 AM   #11
RulerOfHeck
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Why are you trying to use 1600x1024 with that monitor? I have the same monitor, the correct resolution is 1440x900: I had to make a "custom resolution" with the nVidia drivers to be able to set it. Mind you, this was in Windows.

I would try changing the resolution to the one specified by the monitor.
RulerOfHeck is offline   Reply With Quote
Old 09-07-06, 10:42 AM   #12
klr
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 8
Default Re: FreeBSD 6.1-STABLE & nvidia-driver: A couple of issues.

Setting 1280x1024 did the trick and X now launches correctly.

However, I play my games at 800x600 (in order to have a decent framerate), and with 1.0-8774, the upper corner and right corner of the screen are black, and the game appears on the left corner, too small to be played. Setting r_mode 8 solves this, but I'd like to be able to play at 800x600, as I could with 1.0-8178.
klr is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FreeBSD 9 Release with Nvidia 550 Ti configuration issues goga NVIDIA FreeBSD 0 05-23-12 08:34 AM
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 08:35 PM
Current NVIDIA FreeBSD graphics driver releases zander NVIDIA FreeBSD 0 01-27-09 05:22 PM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 08:49 AM
Nvidia driver 1.0-3123 VIA 4x issues. dcstimm NVIDIA Linux 8 09-29-02 08:34 PM

All times are GMT -5. The time now is 09:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.