Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-17-06, 05:08 PM   #1
-TomcaT-
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7
Default nforce go 430 sound problems

Hi. I recently bought a compaq v6000z which has the 430 Go nforce series chipset. In ubuntu as well as fedora core 5 (x86-64 releases) the audio device does not work properly. It is detected (listed and MCP51 HDA), but I get no sound, and an erorr in when trying to play back sound (cannot open device).

After a long amount of searching, I haven't run into any answers, so I'm posting here. I've already run across the 6150 Go problem (using the xorg "nv" driver will enable true widescreen support until the 9xx driver release for those interested). Any help on this would be appreciated.

-TomcaT-
-TomcaT- is offline   Reply With Quote
Old 09-19-06, 11:45 AM   #2
-TomcaT-
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7
Default Re: nforce go 430 sound problems

If it helps, running kernel version: 2.6.17-1.2187_FC5 (x86_64). In the sound card config utiltiy log (scsound.log) I get the following error reported (coded to avoid smileys):

Code:
Playing WAVE '/usr/share/system-config-soundcard/sound-sample.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
ALSA lib pcm_params.c:2152:(snd_pcm_hw_refine_slave) Slave PCM not usable
aplay: set_params:879: Broken configuration for this PCM: no configurations available
Anyone else having issues with the nforce Go 430 sound? Kudzu is configuring the device to use the snd_hda_intel driver. Is this correct?

-TomcaT-

Last edited by -TomcaT-; 09-19-06 at 12:55 PM. Reason: adding driver info
-TomcaT- is offline   Reply With Quote
Old 09-22-06, 01:01 PM   #3
kevinm
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 2
Default Re: nforce go 430 sound problems

Using a similar system, same distro, different kernel.
I have an Asus M2PMV-NV, Ubuntu, tried kernels 2.6.17-ck1 and 2.6.18 so far. I've used the standard snd-hda-intel included in those kernels. Using latest nvidia graphics driver with drm.

My problem is not with standard audio but with audio playback in Mythtv. Video is fine but audio is just a constant buzzing noise.

Have you tried alsaconfig?
kevinm is offline   Reply With Quote
Old 09-24-06, 11:33 PM   #4
-TomcaT-
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7
Default Re: nforce go 430 sound problems

No, I haven't tried that yet... I'll give it a shot though.

-TomcaT-
-TomcaT- is offline   Reply With Quote
Old 09-28-06, 01:11 AM   #5
-TomcaT-
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7
Default Re: nforce go 430 sound problems

Well, acpi=off is a bad thing on this laptop. If you're having problems with getting a distro to install and boot, I'd suggest getting the FC5 respin from fedoraunity if you like RH based distros. Then update the machine (including kernel) and turn off rhgb option in the boot line.

Wireless and sound and power management and all kinds of things work really nicely now.

If I'm rambling a bit, it;s because I've had about 7 to 9 hours sleep over the past 4 days...

-TomcaT-
-TomcaT- is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Official nForce 2 Thread Matthyahuw CPUs, Motherboards And Memory 148 04-16-03 05:39 AM
My UT2003 Tweak Guide DXnfiniteFX Gaming Central 48 10-31-02 12:59 AM
Leadtek Nforce problems druga runda CPUs, Motherboards And Memory 4 09-18-02 09:26 AM
nForce sound locking up system shroom NVIDIA Linux 4 09-16-02 02:50 AM
nForce - BattleField 1942 demo - Sound cuts out rtz General Hardware 3 09-05-02 01:48 PM

All times are GMT -5. The time now is 01:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.