Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-03-06, 09:22 PM   #1
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

Everybody knows, that after Kern. 2.6.16 nForce driver is not supported. You can't build it.
The only possibility is the forcedeth.

But on my ASUS M2N-DH the forcedeth can't find my onboard LAN.
- In Yast Harware detection, i can't see anything that refers to LAN, although the onboard sound is visible - but it doesn't work!

Where can i find a working forcedeth?

ps1.: SATA, ACHI, IDE work fine.
ps2.: I've tried the turn off and wait, while pushing the power button woodoo.

config:
ASUS M2N-DH
AUDIGY 2
AMD Athlon 64 X2 4200

OS:
SUSE 10.1 (2.6.16.21-025 SMP kernel with multiproc)
XP sp2
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-03-06, 09:33 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

If the NIC isn't enumerated on the PCI bus, that's not a driver bug, that's a motherboard bug. Please post the output from lspci.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 08:53 AM   #3
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

Here You are:

00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation Unknown device 03ea (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation Unknown device 03e0 (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation Unknown device 03eb (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation Unknown device 03f5 (rev a2)
00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation Unknown device 03f4 (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation Unknown device 03f1 (rev a2)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation Unknown device 03f2 (rev a2)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation Unknown device 03f3 (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation Unknown device 03f0 (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation Unknown device 03ec (rev a2)
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation Unknown device 03ef (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation Unknown device 03f6 (rev a2)
00:08.1 IDE interface: nVidia Corporation Unknown device 03f6 (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation Unknown device 03e8 (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation Unknown device 03e9 (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation Unknown device 03e9 (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 04)
01:0a.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy MIDI/Game port (rev 04)
01:0a.2 FireWire (IEEE 1394): Creative Labs SB Audigy FireWire Port (rev 04)
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Unknown device 0392 (rev a1)
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 12:34 PM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

Your NIC is right here:
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation Unknown device 03ef (rev a2)

How are you determining that forcedeth can't find it?
netllama is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 03:54 PM   #5
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

The forcedeth doesn't load on startup although other hardware modules are loaded - it's not in lsmod list.

And it doesn't work either when i load it manually (modeprobe forcedeth).
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 03:58 PM   #6
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

You need to do more than just load a module for a device to work. Did you configure the interface? What does dmesg report when forcedeth is loaded?
netllama is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 05:08 PM   #7
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

I've tried to configure via Yast but when i close it, "Network Manager is now disconnected" message appiers - like on startup.
In my place, there are another well configured SUSE system - i've done same way, via Yast, i'm not a terminal guru .

dmesg reports - i don' copy all (it's too long), only forcedeth part.

forcedeth.c: Reverse Engineered nForce ethernet driver. Version 0.49.
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-05-06, 05:35 PM   #8
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

Are you sure that you have an nForce 430 motherboard? I've not run across any M2 CPU boards that were nForce4. I suspect the problem here might be the old version of forecedeth that you're using.
netllama is offline   Reply With Quote

Old 11-05-06, 05:56 PM   #9
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

Mb's manual says:
Lan - NVIDIA nForce 430 MCP built-in Gigabit MAC with external Attansic PHY.
This MB has a USB Wifi as well i couldn't make it work either - but i don't need it i've only tried another way to get internet work.

The forcedeth i've tried is the one which has come with the original SUSE 10.1 dvd. I don't know if there's a newer version of it.

I'm new to linux, and very happy that i've found someone who helps this much
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-08-06, 03:39 PM   #10
Zsombi
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Talking Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)


I'm writing under my SUSE 10.1. !!!


The solution was to build a new kernel, 2.6.18 is good for this motherboard.
For how to build a new one, I've found a good manual in openSUSE site's HOWTO.

Thanks a lot.
Zsombi is offline   Reply With Quote
Old 11-08-06, 10:24 PM   #11
gnutux
Linux User: 362616
 
Join Date: Oct 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 108
Default Re: Forcedeth doesn't work with nForce 430 on Kernel 2.6.16 (and laters)

apparently many new drivers were implemented on the new 2.6.18 kernel.

gnutux
__________________
Specs: AsusTek P4B533-VM, Intel Pentium 4 2533MHz, 120 GB HDD Maxtor, 80 GB HDD WD, 1GB PC3200 RAM, NVIDIA GeForce 6600, openSUSE 10.2 (Main), MacOS X 10.4.5 (leisure use, backup)
gnutux is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.