Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-12-07, 06:27 PM   #1
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Question on thermal power, stepping and architechture

Title says it all. I want to learn more about exactly what I'm tinkering with by overclocking my 4400. I know the how, but my question is this.

My 4400 has (according to spec sheet) an E4, E6 stepping, at a stock speed of 2200 mghz. The x2 4800 is an E6 @ 2400. Both use 1.30/1.35 v.

What exactly does that E4, E6 stepping mean? And if I'm running at 2.4, is my 4400 essentially the same as a 4800? And the voltage..does 1.30/1.35 mean it may operate anywhere between the 2 out of box, or is that required voltage, or is that safe operating voltage? Almost forgot, would the thermal power go to the same 110 as well?

Thanks in advance for answers, I know these are n00bish questions, but google is turning up anything but what I want, and I like to know exactly how I busted my hardware.

thanks guys.
  Reply With Quote
Old 01-12-07, 06:47 PM   #2
J-Mag
Weapon of MassConsumption
 
J-Mag's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,245
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Yeah a 4400 running at 2.4ghz is essentially a 4800.

I think it was with the Venus line that AMD decided to release the same chip with different voltages. You can check to see what yours is running at with CPU-Z. http://www.cpuid.com/cpuz.php

I have run 1.55-1.6 for extended periods on my 90nm based A64.
J-Mag is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 06:52 PM   #3
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by J-Mag
Yeah a 4400 running at 2.4ghz is essentially a 4800.

I think it was with the Venus line that AMD decided to release the same chip with different voltages. You can check to see what yours is running at with CPU-Z. http://www.cpuid.com/cpuz.php

I have run 1.55-1.6 for extended periods on my 90nm based A64.
Thx for the reply J-Mag. So far it seems super stable. i had it at 2500 for a few days, but I started getting weirdness, and wary of the voltage increases. But that was a hefty bump on yours, and I see some in others sigs. Maybe I'm being a bit paranoid.

Thanks again.
  Reply With Quote
Old 01-12-07, 07:34 PM   #4
J-Mag
Weapon of MassConsumption
 
J-Mag's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,245
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by grey_1
Thx for the reply J-Mag. So far it seems super stable. i had it at 2500 for a few days, but I started getting weirdness, and wary of the voltage increases. But that was a hefty bump on yours, and I see some in others sigs. Maybe I'm being a bit paranoid.

Thanks again.
You shouldn't be to wary of voltage increases under 1.5v, but sometimes higher voltage actually causes instability. Although it is more than likely to create more stability as long it is being cooled effectively.

I do know what you mean though as a specific overclock can work fine and then one day it becomes unstable. Sometimes this is because your cooling is becoming less effective (dust buildup, summer, etc..). Also some programs are more sensitive to specific subcomponent overclocks. It is also possible that a processor's transistors are experiencing electromigration and the chip could be dying. Although I doubt the later for your case because you haven't really pushed the voltage.

Recently I haven't even been overclocking because I hate crashes far more than the few fps I get over my stock 2.2ghz.
J-Mag is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 07:52 PM   #5
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

On my prior build w/ the X2 4400+, I had a Prime95 stable overclock at 2.65gHz by increasing the voltage to 1.5v. I cooled the chip w/ an Arctic Freezer 64.

From everything I've read/heard, you're pretty safe at 1.5v and under as long as your temps are good.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 08:03 PM   #6
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

1.5 it is then, if needed. I'm not even sure my instability was from lack of voltage or too tight timings or both. But you guys just gave me a dose of confidence for trying. I'm hoping for a stable 2.6 soon. Just 260 mghz (as of right now) gives a noticeably snappier machine. I like!
  Reply With Quote
Old 01-12-07, 08:54 PM   #7
J-Mag
Weapon of MassConsumption
 
J-Mag's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,245
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by Xion X2
On my prior build w/ the X2 4400+, I had a Prime95 stable overclock at 2.65gHz by increasing the voltage to 1.5v. I cooled the chip w/ an Arctic Freezer 64.
Even if your overclock is prime stable, it could still be unstable in other apps, especially if you test with only one FFT type.

I prefer 3d apps because they load the whole system, CPU, GPU, Mem, various buses, etc...
J-Mag is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 08:58 PM   #8
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by J-Mag
Even if your overclock is prime stable, it could still be unstable in other apps, especially if you test with only one FFT type.

I prefer 3d apps because they load the whole system, CPU, GPU, Mem, various buses, etc...
That may be so, but in all the time I've primed systems I've never had an unstable one that went stable in Prime for 6hrs +. I would rather test it with Prime first before opening up all sorts of applications to test it with, because it can corrupt your files if you don't have a stable overclock. (or are you talking about a program like Orthos? Maybe I'm misunderstanding you here.)

I'll also run the Windows Memtest to make sure the RAM's stable as well.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote

Old 01-12-07, 09:34 PM   #9
J-Mag
Weapon of MassConsumption
 
J-Mag's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,245
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by Xion X2
That may be so, but in all the time I've primed systems I've never had an unstable one that went stable in Prime for 6hrs +.
Really? I have had it happen to me on several occasions.

What were you using Small, Large, or mixed FFTs?

Maybe there is one other factor we aren't looking at: Patience. I don't think I have ever let prime go 6hrs unless I passed out or something... LOL

Usually a couple three is max for me.

Quote:
Originally Posted by Xion X2
I would rather test it with Prime first before opening up all sorts of applications to test it with, because it can corrupt your files if you don't have a stable overclock.
Corrupt files FTL!

Well when you have primed for a while then you play a game and it keeps crashing you sorta loose the desire to waste time with prime (unless you set it while you are away or something)

Quote:
Originally Posted by Xion X2
(or are you talking about a program like Orthos? Maybe I'm misunderstanding you here.)
Nah. I use popular current gen games as my main testing methodology. Although I have dorked around with orthos.
J-Mag is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 09:44 PM   #10
SlieTheSecond
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 703
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

I agree with prime95. I've never had a problem with anything that prime95 never gave me an error for.

On the other hand I have benchmarked fine and then get prime95 errors after only a few minutes of it running.
__________________
E6400 @ 3200 mhz (400x8) 1.45v || 2x 8800 GT || OCZ 600Watt sli || 22" LG Flatron
2x1GB Apacer PC2-6400 @ 850mhz 4-4-4-15 || Asus P5N32-E Sli Plus || Zalman 9500 AT || 200GB SATA / 320GB SATA WD HD

3D Mark 06: 12461 || 3D Mark 05: 18397 || 3D Mark 03: 40149
SlieTheSecond is offline   Reply With Quote
Old 01-12-07, 10:27 PM   #11
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Whats best to use for prime? I just guessed blend was the harshest test.
  Reply With Quote
Old 01-12-07, 10:49 PM   #12
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Question on thermal power, stepping and architechture

Quote:
Originally Posted by J-Mag
Really? I have had it happen to me on several occasions.

What were you using Small, Large, or mixed FFTs?

Maybe there is one other factor we aren't looking at: Patience. I don't think I have ever let prime go 6hrs unless I passed out or something... LOL
Small FFT's, which burns the proc the most. And I usually let it run overnight and get a good 6-8 hours in.

Quote:
Usually a couple three is max for me.
Yeah, I don't think that's enough. A good 6-8 should do the trick. Again, I've never had a machine that primed for 6-8 hours go unstable on me, including my current build. It hasn't crashed abnormally (other than normal Windows bugs, which of course happen occasionally) or gotten memory errors or disk read errors or anything else.

In fact, when I first build a system is when I look for my maximum overclock. I'll raise the speed/voltage and prime it, then rinse and repeat until I've reached the max I'm willing to go w/ it. Then after that is over, I'll do a fresh reformat of Windows. And if you have an unstable overclock at that point, Windows most likely won't install right. You'll get stupid IRQ errors and missing file errors all through the installation (this has happened w/ me before if I didn't prime stable first.)

Quote:
Corrupt files FTL!
Yeah, you don't want those, which is why I prime it for a while first. If it doesn't fail under that intense testing (nothing else you run will heat your proc up or stress it as much, including gaming), then you're not going to get disk read errors, memory errors, IRQ errors, and all that fun stuff.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.