Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-21-07, 11:58 AM   #1
elgarfi
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Default Issues with resolutions and refreshrates

Hi, im new to this forum and searched the net and this board for about a week now to fix my problems.
Actually, nothing helped until now, so i hope my problem can be fixed here.

My Debian Etch runs fine, runs X, KDE and Beryl without a real problem.
On my 18" LCD everything works, X starts with 1280x1024@75Hz.
On my 17" and 19" CRTs this simply isn't the case, it starts in 1024x768@60Hz (although KRandRTray and the ControlCenter list it as 50Hz ?), i tried many little things with the xorg.conf, but nothing helped, the "nvidia"-driver ALWAYS runs my CRTs with 1024x768@60Hz.
The "nv"-driver works well. It runs my 17" with 1024x768@100Hz.

I generated a bug-report-file for you.
And this is my xorg.conf
Code:
Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen" 0 0
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load	"i2c"
	Load	"bitmap"
	Load	"ddc"
	Load	"extmod"
	Load	"freetype"
	Load	"glx"
	Load	"int10"
	Load	"vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules" "xorg"
	Option		"XkbModel" "pc105"
	Option		"XkbLayout" "de"
	Option		"XkbVariant" "nodeadkeys"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device" "/dev/input/mice"
	Option		"Protocol" "ImPS/2"
	Option		"Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Standardbildschirm"
	HorizSync	28.0 - 51.0
	VertRefresh	43.0 - 100.0
#	HorizSync	30-95
#	VertRefresh	50-160
	Option		"DPMS"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
	Driver		"nvidia"
	Option		"UseFBDev"		"true"
	Option "UseEDID" "0"
	Option "UseEdidFreqs" "0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier     "Default Screen"
	Device         "nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
	Monitor        "Standardbildschirm"
	DefaultDepth    24
	Option         "XAANoOffscreenPixmaps"
	Option         "AddARGBGLXVisuals" "On"
	Option         "TripleBuffer"
	SubSection     "Display"
		Depth	24
		Modes	"1024x768_65" "1024x768_70" "1024x768_72" "1024x768_75" "1024x768_80" "1024x768_85" "1024x768" "800x600"
	EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
	Option	"Composite" "Enabled"
EndSection
Attached Files
File Type: zip nvidia-bug-report.zip (26.6 KB, 92 views)
elgarfi is offline   Reply With Quote
Old 03-21-07, 12:26 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

I see a few problems in your bug report:
0) You're not requesting any 100Mhz refresh rate based modes, so I wouldn't expect you to get them in X
1) You've disabled EDID detection, and its not clear why, however that is going to force the driver to rely entirely on built-in safe defaults and the content of your xorg.conf.
2) Due to the lack of EDID information, the driver is going on the values you provided in xorg.conf which are insufficient to run 1024x768@100:
(WW) NVIDIA(0): Mode is rejected: HorizSync (68.7 kHz) out of range
(WW) NVIDIA(0): (28.000-51.000 kHz).

If you want to run with a 100Mhz mode, you should create a modeline, and stop disabling the EDID.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 03-21-07, 12:38 PM   #3
elgarfi
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

This is the current xorg.conf, even the 1024x768_75 mode isn't running, (which in fact runs on my 18" LCD).
But the XServer always replies in the same way. He reponds to all refreshrates above 60Hz with the same "invalid" message.

So let us assume that i want to run my X with 1024x768@75Hz.
And to the EDID-thing... the Xorg.0.log tells me that the EDID can't be read correctly.

greetz
garfield
elgarfi is offline   Reply With Quote
Old 03-21-07, 12:41 PM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

Your 1024x768@75Hz mode is failing to validate for the reason I stated earlier.

I need to see a bug report where the EDID isn't being read correctly.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 03-21-07, 12:56 PM   #5
elgarfi
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

EDIT:
Code:
Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen" 0 0
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load	"i2c"
	Load	"bitmap"
	Load	"ddc"
	Load	"extmod"
	Load	"freetype"
	Load	"glx"
	Load	"int10"
	Load	"vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules" "xorg"
	Option		"XkbModel" "pc105"
	Option		"XkbLayout" "de"
	Option		"XkbVariant" "nodeadkeys"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device" "/dev/input/mice"
	Option		"Protocol" "ImPS/2"
	Option		"Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Standardbildschirm"
	HorizSync	28.0 - 51.0
	VertRefresh	43.0 - 100.0
#	HorizSync	30-95
#	VertRefresh	50-160
	Option		"DPMS"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
	Driver		"nvidia"
#	Option		"UseFBDev"		"true"
#	Option "UseEDID" "0"
#	Option "UseEdidFreqs" "0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier     "Default Screen"
	Device         "nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
	Monitor        "Standardbildschirm"
	DefaultDepth    24
	Option         "XAANoOffscreenPixmaps"
	Option         "AddARGBGLXVisuals" "On"
	Option         "TripleBuffer"
	SubSection     "Display"
		Depth	24
		Modes	"1024x768_65" "1024x768_70" "1024x768_72" "1024x768_75" "1024x768_80" "1024x768_85" "1024x768" "800x600"
	EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
	Option	"Composite" "Enabled"
EndSection
If you need a bug report with EDID enabled, I'll get you one
hope this helps.
greetings
Attached Files
File Type: zip nvidia-bug-report-2.zip (26.4 KB, 85 views)
elgarfi is offline   Reply With Quote
Old 03-21-07, 01:11 PM   #6
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

(II) NVIDIA(0): Validating Mode "1024x768":
(II) NVIDIA(0): 1024 x 768 @ 75 Hz
(II) NVIDIA(0): Mode Source: X Server
(II) NVIDIA(0): Pixel Clock : 78.80 MHz
(II) NVIDIA(0): HRes, HSyncStart : 1024, 1040
(II) NVIDIA(0): HSyncEnd, HTotal : 1136, 1312
(II) NVIDIA(0): VRes, VSyncStart : 768, 769
(II) NVIDIA(0): VSyncEnd, VTotal : 772, 800
(II) NVIDIA(0): H/V Polarity : +/+
(WW) NVIDIA(0): Mode is rejected: HorizSync (60.1 kHz) out of range
(WW) NVIDIA(0): (28.000-51.000 kHz).

You still need to fix the ranges you specified in xorg.conf.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 03-22-07, 05:31 AM   #7
elgarfi
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Default Re: Issues with resolutions and refreshrates

Oh, thank you very much.
I've been struggling with this problem for one week, and the fix was that simple

Thank you again, for your excellent work.
greetings
garfield
elgarfi is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.