Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-24-07, 07:30 AM   #1
FastRedPonyCar
Resident Tire Destroyer
 
FastRedPonyCar's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Montgomery, AL
Posts: 3,012
Send a message via AIM to FastRedPonyCar
Default New system is built. OC'ing questions

Ok gang, my new rig is up and running and survived last night's torture test.

It consists of an E6600, MSI P6N Platinum, 2 gigs of Patriot DDR2 1066 and a zalman 9500 led HSF.

I've been so out of the overclocking loop, I really haven't got much clue as to what I'm doing. I realize that FSB X Multiplier = the final CPU's clock speed but my bios, the system info window and CPUz are confusing me.

First off, in the bios, the multiplyer is set at 9 which I assume is it's default. The FSB though starts off at like 1300mhz.

I'm confused as to where 1300 is coming from to start with. The CPU runs at 1066 mhz??

Anyways, I set the fsb to 1500 to see what happend and upon reboot, the post screen said the resulting clock speed was 3.38 GHz. I open up CPUz and in the core speed, for a split second, it shows 3.38 and then jumps down to 2.25 and then shows the multiplier at 6X, bus speed at 375mhz and rated fsb is still at 1500 MHz.


The system is totally stable as it was still runing prime 95 since yesterday afternoon. Can anyone shed some light on what I'm seeing here?
__________________
- Desktop -
4770k @ 4.45 ghz - ASUS Gryphon Mobo - 16 gigs Corsair Vengeance Pro 1866 RAM - XSPC Rasa 750 RS240 H2o Cooling - EVGA GTX 680 @1325mhz - 128 gig Crucial RealSSD C300 - 150 gig Velociraptor +2.75 Terrabytes of WD Sata 3.0 storage - 910 watt PC P&C PSU - Corsair Obsidian 650D case

- Server -
Core I7 D0 revision 920 @ 3.75 ghz - ASUS P6T Deluxe - 12 Gigs Mushkin DDR3 1600 - Corsair HX 620 PSU - Noctua NH-U9B cooler - Coolermaster WaveMaster Case

- Laptop -
MSI 16F2-012
- i7 2630QM - GTX570m @ 750Mhz - 8 gigs HyperX 1866 - 120 gig OCZ Vertex 3 SSD- 750 gig Scorpio Black - BluRay - 95% Gamut Screen - IC Diamond goop
FastRedPonyCar is offline   Reply With Quote
Old 03-24-07, 08:28 AM   #2
Inf1n1tyComplex
Perverted Old Man
 
Inf1n1tyComplex's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia
Posts: 433
Default Re: New system is built. OC'ing questions

Quote:
Originally Posted by FastRedPonyCar
I realize that FSB X Multiplier = the final CPU's clock speed
FSB/4 x Multiplier = the final cpu's clock speed...

1066.7/4 x 9 = 2400.007

Why do I have 1066.7 for some reason on stock my dads E6600 shows that fsb...

Anyhow by raising your FSB to 1500 following the formula seeing as the fsb is quad pumped for C2D your speed would be 1500/4 x 9 = 3375. As for your 1300 fsb I don't know how come it was that when you started off... Maybe you or someone accidently set it higher... As 1066 is stock fsb speed and a nice stable overclock is FSB 1334 which gets you to 3 Ghz without raising the voltage ^_^... Oh yeah and make sure to configure your ram with the correct timings as my dads is rated at 4-4-4-15 but was showing 5-5-5-15 and 789 mhz even though it was set to 800 on my 680i striker extreme, so cause I overclocked I had to set the ram to unlinked and raise it to 801 to get 800 mhz. My dads computer is a pain in the arse .... Lucky I have my own Q6700 ...

Only problem im having is wiether to use t1 or t2 timings on my computer or my dads, brother, sister... If anyone knows which is better I can get around to configuring it... Rofl took me this long to realise I had to set my own ram timings which helped alot to raise my ram score in that weird vista test....
__________________
CPU: Q9650 RAM: 4x2GB OCZ PC28500 Motherboard: ASUS Striker II Formula VideoCard: ASUS GTX 280 in sli SoundCard: Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Hard Drive: 2 x 300 gig WD VelociRaptor & 10 x 1TB Seagate using HIGHPOINT ROCKET RAID 2322 Primary Monitor: Dell 30" WFP-HC Secondary Monitor: 46 Sony KDL46X2000 X-Series 1080P LCD Case: Thermaltake Spedo Advance PSU: Thermaltake Toughpower 1200W Keyboard + Mouse: G15 + Razer Lachesis Speakers: Logitech Z-5500 Digital

Quote:
Originally Posted by Redemption of Althalus
Did you notice that Brother Bheid? Did i notice what Althalus? When Argan the unfrocked priest was making a sermen thier was a rather large noticeable buldge in his pants... So? Brother Bheid how about telling us your favourite sermen while we stare at your crotch...
Quote:
Originally Posted by Teh Bigman
It's every man's dream to have a penis so large that they have to hire a small boy to carry it for them...
Inf1n1tyComplex is offline   Reply With Quote
Old 03-24-07, 09:13 AM   #3
FastRedPonyCar
Resident Tire Destroyer
 
FastRedPonyCar's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Montgomery, AL
Posts: 3,012
Send a message via AIM to FastRedPonyCar
Default Re: New system is built. OC'ing questions

Ahhh that explains it. I'm still curious why CPUz is showing something different though... when I first open up CPUz, it shows the 9X multiplyer and the corect clock speed and then it changes to 6X multiplyer and changes the displayed clock speed to 2.2ghz??

Anyways, here's what I'm seeing right now. I'm going to flash the bios and see what happens.

__________________
- Desktop -
4770k @ 4.45 ghz - ASUS Gryphon Mobo - 16 gigs Corsair Vengeance Pro 1866 RAM - XSPC Rasa 750 RS240 H2o Cooling - EVGA GTX 680 @1325mhz - 128 gig Crucial RealSSD C300 - 150 gig Velociraptor +2.75 Terrabytes of WD Sata 3.0 storage - 910 watt PC P&C PSU - Corsair Obsidian 650D case

- Server -
Core I7 D0 revision 920 @ 3.75 ghz - ASUS P6T Deluxe - 12 Gigs Mushkin DDR3 1600 - Corsair HX 620 PSU - Noctua NH-U9B cooler - Coolermaster WaveMaster Case

- Laptop -
MSI 16F2-012
- i7 2630QM - GTX570m @ 750Mhz - 8 gigs HyperX 1866 - 120 gig OCZ Vertex 3 SSD- 750 gig Scorpio Black - BluRay - 95% Gamut Screen - IC Diamond goop
FastRedPonyCar is offline   Reply With Quote
Old 03-24-07, 09:41 AM   #4
Inf1n1tyComplex
Perverted Old Man
 
Inf1n1tyComplex's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia
Posts: 433
Default Re: New system is built. OC'ing questions

Quote:
Originally Posted by FastRedPonyCar
I'm going to flash the bios and see what happens.
Hopefully your going to flash it with the bios revision 1.1... Too bad it doesn't say what it fixes... If this doesn't fix it then their must be something wrong with your motherboard or cpu...
__________________
CPU: Q9650 RAM: 4x2GB OCZ PC28500 Motherboard: ASUS Striker II Formula VideoCard: ASUS GTX 280 in sli SoundCard: Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Hard Drive: 2 x 300 gig WD VelociRaptor & 10 x 1TB Seagate using HIGHPOINT ROCKET RAID 2322 Primary Monitor: Dell 30" WFP-HC Secondary Monitor: 46 Sony KDL46X2000 X-Series 1080P LCD Case: Thermaltake Spedo Advance PSU: Thermaltake Toughpower 1200W Keyboard + Mouse: G15 + Razer Lachesis Speakers: Logitech Z-5500 Digital

Quote:
Originally Posted by Redemption of Althalus
Did you notice that Brother Bheid? Did i notice what Althalus? When Argan the unfrocked priest was making a sermen thier was a rather large noticeable buldge in his pants... So? Brother Bheid how about telling us your favourite sermen while we stare at your crotch...
Quote:
Originally Posted by Teh Bigman
It's every man's dream to have a penis so large that they have to hire a small boy to carry it for them...
Inf1n1tyComplex is offline   Reply With Quote
Old 03-24-07, 11:50 AM   #5
SlieTheSecond
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 703
Default Re: New system is built. OC'ing questions

Disable all the extra cpu options like c1e, eist, etc. More than likely you are using a power save function that reduces the clock speed of the cpu when it is not in use. Then raises the clock speed back up when it is in use.
__________________
E6400 @ 3200 mhz (400x8) 1.45v || 2x 8800 GT || OCZ 600Watt sli || 22" LG Flatron
2x1GB Apacer PC2-6400 @ 850mhz 4-4-4-15 || Asus P5N32-E Sli Plus || Zalman 9500 AT || 200GB SATA / 320GB SATA WD HD

3D Mark 06: 12461 || 3D Mark 05: 18397 || 3D Mark 03: 40149
SlieTheSecond is offline   Reply With Quote
Old 03-24-07, 04:53 PM   #6
FastRedPonyCar
Resident Tire Destroyer
 
FastRedPonyCar's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Montgomery, AL
Posts: 3,012
Send a message via AIM to FastRedPonyCar
Default Re: New system is built. OC'ing questions

Quote:
Originally Posted by SlieTheSecond
Disable all the extra cpu options like c1e, eist, etc. More than likely you are using a power save function that reduces the clock speed of the cpu when it is not in use. Then raises the clock speed back up when it is in use.
Bios is now at 1.1, all the stuff you mentioned is disabled by default.

The discrepency between the two still exist.... eh.. oh well. Mabey the guys at the MSI forums will know. And supposedly bios 1.2 is just around the corner as anantech's review of the P6N was done with the beta 1.2 drivers.
__________________
- Desktop -
4770k @ 4.45 ghz - ASUS Gryphon Mobo - 16 gigs Corsair Vengeance Pro 1866 RAM - XSPC Rasa 750 RS240 H2o Cooling - EVGA GTX 680 @1325mhz - 128 gig Crucial RealSSD C300 - 150 gig Velociraptor +2.75 Terrabytes of WD Sata 3.0 storage - 910 watt PC P&C PSU - Corsair Obsidian 650D case

- Server -
Core I7 D0 revision 920 @ 3.75 ghz - ASUS P6T Deluxe - 12 Gigs Mushkin DDR3 1600 - Corsair HX 620 PSU - Noctua NH-U9B cooler - Coolermaster WaveMaster Case

- Laptop -
MSI 16F2-012
- i7 2630QM - GTX570m @ 750Mhz - 8 gigs HyperX 1866 - 120 gig OCZ Vertex 3 SSD- 750 gig Scorpio Black - BluRay - 95% Gamut Screen - IC Diamond goop
FastRedPonyCar is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UEFI+Nvidia - NVRM: Your system is not currently configured to drive a VGA console... interzoneuk NVIDIA Linux 0 06-26-12 04:51 AM
Max Payne 3 system requirements updated, new PC screenshots released News Archived News Items 0 05-28-12 06:49 AM
Ars Technica system guide: Bargain Box April 2012 News Archived News Items 0 05-10-12 10:30 PM
Strange RedHat 7.3 issues with A7N266-C nforceuser NVIDIA Linux 8 09-27-02 03:16 PM
SMP system hangs with OpenGL chazmati NVIDIA Linux 9 08-26-02 09:28 AM

All times are GMT -5. The time now is 06:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.