Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-12-07, 10:01 AM   #1
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Watercooling my 6000+

Short and sweet....any suggestions?
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 10:24 AM   #2
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Watercooling my 6000+

Think carefully about whether or not you think you'll ever want to cool more than the processor. This is something you really need to consider right away, because your answer determines what parts that you'll need and that I will suggest. I don't bother with the chipsets, but having G80s that load at 50C instead of 80C keeps my ambient temps in my case a lot cooler and helps overall overclocking.

Once I get this, I'll go on.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 10:32 AM   #3
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Quote:
Originally Posted by Xion X2
Think carefully about whether or not you think you'll ever want to cool more than the processor. This is something you really need to consider right away, because your answer determines what parts that you'll need and that I will suggest. I don't bother with the chipsets, but having G80s that load at 50C instead of 80C keeps my ambient temps in my case a lot cooler and helps overall overclocking.

Once I get this, I'll go on.
Yup!
I just want to cool my cpu. I had temps that was between 15-20 idle on my 5200, and now I got temps that are like 37-45. That's unacceptable. I need another solution.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 10:46 AM   #4
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Watercooling my 6000+

Alright.

For a single-block solution for the CPU I'd suggest going with this kit over at JabTech for 219.99$:

http://www.jab-tech.com/Swiftech-Ape...T-pr-3198.html

Pros about that kit:

1) Apogee GT block. Cools dual-cores well and cools quad-core chips VERY well. A lot of guys are using them on quads, so it gives you room for upgrading.

2) MCR220, which is a two 120mm fan radiator. Extra cooling power for quads which heat up a lot more.

3) MCP655, which is a very reliable pump and a good performer. One of the best on the market.

4) 7/16" tubing which won't clutter your case much and will still provide you with good flow. It also seals to the 1/2" barbs tighter than 1/2" tubing, which is a good thing.

In addition to the kit, I'd suggest going with some good steel worm-drive clamps from Petra's, along with some 1/2" DD high flow barbs. The plastic clamps and barbs that come in that kit just don't compare to the safety you'll get w/ some good steel ones. These guys are very reliable; I have bought a lot of stuff from them:

http://www.petrastechshop.com/ststwohocl.html

http://www.petrastechshop.com/ekhifig1th1o.html

If you don't like the look of the green Hydrx coolant, which is an anti-corrosive, then you can pick up some blue Pentosin which is what I use and has the same effect:

http://www.petrastechshop.com/peg11coadb4o.html

And finally, the last thing you need is a drop or two of biocide. Get this, it's called PTNuke and will keep algae from growing in your tubing:

http://www.petrastechshop.com/pepcobi1.html


That's it. Any more questions, let me know. Before you go installing any of this, give a shout to either Buff or myself here on the forums and we'll walk you through the installation process. There are a couple of steps of preventive maintenance like flushing the radiator, leak-checking, etc that are necessary before install. Nothing major, just safeguarding.

Also, keep in mind that load temps are what's most important. Idle temps on these processors with higher clocks tend to climb a bit, but under a full load with high voltage water will dissipate heat a lot better than air or a TEC, and you'll see that. I think my Conroe @ 3.0gHz idles ~30C, but it's been so long since I've had it that low I can't really remember.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 03:15 PM   #5
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Thanks bro. I am planning on getting a bigger case to help out with the airflow.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 04:44 PM   #6
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Quote:
Originally Posted by slaWter
What about your Freezone? Have you sold it?
no...are you interested?
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 04:53 PM   #7
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Quote:
Originally Posted by slaWter
No I already imported a defective unit

Why aren't you using it to cool the 6000+?
I am...it's just not doing too good of a job.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 07:48 PM   #8
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

I don't know why, but my CPU temps are idling down to 19-22 now......I probably just needed to let it settle overnight.


I'm gonna leave it on while I go and play some bball. I will report back later.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote

Old 04-12-07, 09:00 PM   #9
Heinz68
Registered User
 
Heinz68's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Toronto-CAN, Hamburg-DE, Prague-CZ
Posts: 1,893
Default Re: Watercooling my 6000+

Quote:
Originally Posted by DiscipleDOC
I don't know why, but my CPU temps are idling down to 19-22 now......I probably just needed to let it settle overnight.

I'm gonna leave it on while I go and play some bball. I will report back later.
WOW, that's awesome.
You made me little more happy.
No water only cooling could achieve such low temp without the ambient temp being at least as low.
"Arctic Silver" does recommend turning the computer off from time to time during the break-in period, so maybe it made a difference.
__________________
Stop The Meter On Your Internet Use

------------------------------------------------------------
Core i7 980X EE @ 4316 MHz 1.35V - Corsair Hydro Series H50
ASUS Rampage II Extreme - Corsair Dominator 1600MHz 12GB Triple-Channel
Sapphire HD 6990 - ATI TV Wonder 650 PCIe
Intel X25-M 160GB 34nm G2 SSD - Seagate Barracuda 1TB 32mb
Cosmos S Case - Corsair HX1000W PSU
Pioner Blu-ray Burner 6X BD-R - Westinghouse LVM-37w3, 37inch 1080p
Logitech G25 Racing Wheel - Logitech Cordless RumblePad 2
Sennheiser RS 180 - Windows 7 64-bit Pro
Heinz68 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 09:49 PM   #10
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Yea...I'm glad it is working the way it is supposed to. I'm about to play some stalker to see how it does.


The temps are now 25 degrees....I had the door shut and it is a wee bit hot in here.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 10:11 PM   #11
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: Watercooling my 6000+

Just got through playing STALKER and the temp didn't get no higher than 42. I'm glad...because I thought I was gonna have to buy something now to keep the temps down.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 04-12-07, 11:08 PM   #12
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Watercooling my 6000+

Doc, why is your voltage still set to 1.5v? It shouldn't be that high.. not for an X2 at stock speeds. You should be down around 1.32-1.35. Check your BIOS; it could be that AI Booster is just reading it wrong.

I would use Asus Probe or CoreTemp to read temps with also; it's more accurate.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Custom Watercooling Sucks Why? DoinkyBottoms CPUs, Motherboards And Memory 8 08-01-02 03:42 PM

All times are GMT -5. The time now is 06:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.