Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-22-07, 10:55 AM   #1
vr-hunter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default segfault running GL apps on 100.14.09

Hi everyone,

I am experiencing segfaults when running OpenGL Games. The Games run for a little while (~5min) and then crash:
Code:
Jun 22 16:58:11 vr-hunter kernel: [16849.071186] slune[9393]: segfault at 00000000004fdb7a rip 000000000048453a rsp 00007fff0854dfc0 error 7
Jun 22 17:02:53 vr-hunter kernel: [17131.162787] torcs-bin[9616]: segfault at 00000000046de000 rip 00002b9d42f9593c rsp 0000000040875fd0 error 4
Also the performance in Beryl isn't quite as good as it should be. With th Radeon 9700 Pro I had before it ran a lot smoother than with my current GeForce 8600GT.

...I had to cut out some lines of the nvidia-bug-report.log due to forum size restrictions... shouldn't matter though

vr
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (144.4 KB, 79 views)
vr-hunter is offline   Reply With Quote
Old 06-22-07, 04:20 PM   #2
whig
550Ti
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Zealand
Posts: 854
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

I don't load beryl usually - it gets in the way of games. (0.2.x release isn't 1.0). When I want to show off I run beryl-manager.

The 5 minute crash could indicate a memory leak. Run the game in a window and have a console alongside running "top" sorted by memory (M).
whig is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 03:11 AM   #3
vr-hunter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Thanks for idea...

Quote:
Originally Posted by whig
The 5 minute crash could indicate a memory leak. Run the game in a window and have a console alongside running "top" sorted by memory (M).
Just tried that but couldn't find anything extraordinary... i.e. no process using up unusual amounts of memory... still the game (Torcs) segfault'ed after ~5 minutes...

any more ideas?
vr-hunter is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 09:34 AM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Perhaps you have faulty RAM?
netllama is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 04:38 PM   #5
whig
550Ti
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Zealand
Posts: 854
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Perhaps the kernel is eating memory and top is only showing userspace resources (I don't know).

Or perhaps it is overheating. Do the same thing with nvidia-settings displaying gpu temp. Or it could be cpu overheating. If it is faulty ram then memtest could detect it - it is often an option to run on live CDs.

Which games are this? Try another based on a different engine.
whig is offline   Reply With Quote
Old 06-24-07, 06:40 AM   #6
vr-hunter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

The Games were Torcs and Slune (both from the Ubuntu repo). The GPU temperature stays "normal" ~85C and CPU is fine, too. I really don't think that it's something hardware-related as I don't have any of these problems with m$ win games...
Kernel, kernel-mod or opengl seem a probable candidates... But how to make sure?
I didn't run memtest yet (takes forever) but if it was faulty ram, I'd expect the segfault to occur during a typical memory allocation process (i.e. loading the game) and not while playing.... of course you never know...

---EDIT---
Ok guys... just updated to 100.14.11 and guess what: The segfaults disappeared! Also Beryl performance seems to be slightly better (could my imagination though)... Funny because i didn't find anything in the changelog that could have explained it....
vr-hunter is offline   Reply With Quote
Old 06-24-07, 06:03 PM   #7
whig
550Ti
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Zealand
Posts: 854
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Good But 85C is actually hot - running it like that increases chances of failure. Gaming gets me to 55C.
whig is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 04:57 AM   #8
vr-hunter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Quote:
Originally Posted by whig
Good But 85C is actually hot - running it like that increases chances of failure. Gaming gets me to 55C.
Wow. How do you do that? Mine runs ~70C in idle mode... Do you use a different cooler or is there something wrong with my graphics card?
vr-hunter is offline   Reply With Quote

Old 06-25-07, 05:15 PM   #9
whig
550Ti
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Zealand
Posts: 854
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Standard fans. My cpu also gets to ~55C so it could be case airflow related. So check cpu, ambient temps. You aren't overclocking are you?
whig is offline   Reply With Quote
Old 06-25-07, 05:41 PM   #10
vr-hunter
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default Re: segfault running GL apps on 100.14.09

Quote:
Originally Posted by whig
Standard fans. My cpu also gets to ~55C so it could be case airflow related. So check cpu, ambient temps. You aren't overclocking are you?
Nope not overclocking... I'm using the EVGA 8800GTS with the standart fan... and the temperature doesn't change much if I open up the case... Maybe the 8-series just tends to get hotter? My CPU is also only around 50C
vr-hunter is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NVIDIA 302.17 - missing apps: nvidia-settings, nvidia-installer, nvidia-xconfig zbiggy NVIDIA Linux 6 06-20-12 04:54 PM
Star Wars 1313 running on Unreal Engine 3 on PC at E3, will be linear and light on Je News Archived News Items 0 06-08-12 05:20 AM
Great apps for Release Preview: third-party Metro apps in Windows 8 News Archived News Items 0 06-02-12 03:10 AM
Exascale Apps Pave Way To Supercomputing Greatness News Archived News Items 0 05-16-12 11:30 PM
NVIDIA 302.07 - missing apps: nvidia-settings, nvidia-installer, nvidia-xconfig zbiggy NVIDIA Linux 3 05-02-12 04:04 PM

All times are GMT -5. The time now is 07:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.