Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-23-07, 10:11 AM   #1
plesch
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 20
Default SLI freezes on 7900GS, S2895

I understand that there is a necessary, although perhaps somewhat limiting policy of requiring a standard nvidia-bug-report in advance of any attempt to provide assistance from nvidias side which I can provide when I have access to the machine again. However, here is a description of the symptons and the machine, as an initial step. I will provide a bug report as well.

The machine has dual 252 (single core) opterons on a Tyan S2895 (aka K8WE) board with fully populated RAM (16GB) and BIOS v1.04 from 12/06. The power supply is a Silverstone ST-65ZF 650W. Tyan published BIOS 1.05 this month but I hesitate to use that because of serious problem reports. I upgraded from a single 6800GT to now dual 7900GSes. The 6800GT was rock stable, using BIOS 1.01T, and the 1.0.8776 driver. The second 7900GS required an upgrade of the BIOS to be recognized properly, and is connected to the first via a SLI bridge. The upgrade is mostly a test to check the viability of using high end Quadros in SLI for our work group.

I run Gentoo 2.6.20-r8 in 64bit, and now one of the latest nvidia drivers, 100.14.09. Enabling SLI via the xorg.conf option line in any of the SLI modes seems to work as reported by Xorg.0.log and nvidia-settings. The problem appears at times when a new opengl rendered window is displayed, seemingly at random instances. Then CPU usage of X goes to 100% quickly and X becomes completely unresponsive, to the point of not responding to keyboard events. The system keeps running and I can log in remotely. Killing the X server and the opengl application does not reenable the display or keyboard, the only recourse is to shutdown. Init works most the time if issued within minutes after the incident, so I can often safely shutdown.

In Auto or AFR SLI mode, this happens often enough to make the system not useful. Sofar it happened at a 100% rate if the SLI mode is set to SFR.

dmesg does not have a "PCI: Using MMCONFIG" line, so no problem in respect, I gather.

In the Xorg.0.log I once observed lines beginning
(WW) NVIDIA(0): WAIT ...
at the time of the incident. But in most cases there are no messages in this log or in the kernel log at the time of the freeze.

Some other problem required me to use the kernel command line option noexec=off. http://gentoo-wiki.com/HOWTO_nVidia_...or_OpenGL_apps
recommends to enable a noexecute bit in the BIOS because it interferes with the nvidia driver. Is that correct, or a possible remedy ?

As I did not observe any SLI performance increase, when it works, with the opengl apps I use, we may end up not using a dual setup, in any case. A single 7900GS works fine and provides a tiny bit of a performance increase, felt 10%, vs. the 6800GT. Stability is much more important than SLI. We may be able to test a Quadro as well in the near future.

I am grateful for comments or tips, kernel, bios or driver related, anybody may have.

Andreas
plesch is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 11:56 AM   #2
plesch
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 20
Default Re: SLI freezes on 7900GS, S2895

I cycled in, and could produce bug reports, one before and one after the freeze. They are attached. Please advise if I can provide more details.

Andreas
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log_before_freeze.gz (33.6 KB, 84 views)
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (33.6 KB, 82 views)
plesch is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 04:53 PM   #3
plesch
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 20
Default Re: SLI freezes on 7900GS, S2895

After _disabling_ a SLI aperture function in the Bios, and enabling IOMMU, SFR was stable for a full specviewperf test, perhaps incidentally. No freezes but performance was not improved except for the ugnx test. I had the SLI HUD enabled and it did show load balancing for many tests but apparently to no major effect.

Well, if nobody wants to take a stab at the bug log, my SLI adventure may end here.

Thanks for reading,

Andreas
plesch is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 05:25 PM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: SLI freezes on 7900GS, S2895

Viewperf results will normally only show significant improvement with Quadro cards.

If the stability problems were eliminated by the BIOS changes, then it seems like this issue was a BIOS configuration problem.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 06-23-07, 09:00 PM   #5
plesch
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 20
Default Re: SLI freezes on 7900GS, S2895

Thanks for the confirmation. I can report back if the instability returns.

Next will be to see how well xinerama and opengl work with 3 displays which show partially overlapping content.

Andreas
plesch is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
680 GTX SLI + 560 Physx bench for those interested gerardfraser NVIDIA GeForce 600 Series 2 06-20-12 04:34 AM
Nvidia GeForce 301.42 WHQL drivers DSC NVIDIA Windows Graphics Drivers 5 05-29-12 10:12 PM
crashes and freezes Lethal Weapon NVIDIA Linux 9 09-27-02 08:23 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.