Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-24-07, 10:18 PM   #1
jmsjr
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default mcp51 chipset: usb not working with "noapic" ... system freezes without "noapic"

Hi,

I filed a bug with redhat / fedora7 or my Compaq Presario V6017AU, which has an nVidia MCP51 chipset:

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla....cgi?id=244563

Maybe I should check here as well if anyone knows the answer. Basically:


1) If I don't specify any boot parameters, I get system lockup.

2) If I specify "noapic", I don't have USB working. Particularly, any usb device attached after startup will not be recognised, even if it was the same device that you just disconnected and tried to attach again under the same "boot session" [ for lack of a better phrase / word ]. USB 2.0 high speed devices that are attached even before startup / power on are also __not__ recognised.

3) If I specify "pci=noacpi" or "acpi=noirq", USB works including usb 2.0 high speed ... but any sound played is stopped every half a second, unless I move my usb mouse which allows the sound to play continuously. If I stop moving the mouse, the sound being played is stopped again. Also, with this kernel parameter, nVidia's proprietary driver does not work.


So basically, I am stuck with the following choices:

1) "noapic" .. USB 2.0 devices are not recognised
2) "pci=noacpi" .. bad sound and no 3D / OpenGL

Any ideas ?
jmsjr is offline   Reply With Quote
Old 06-24-07, 10:27 PM   #2
jmsjr
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: mcp51 chipset: usb not working with "noapic" ... system freezes without "noapic"

Furthermore ... Is HPET ( high-precision event timer ) also part of this chipset, or is it external to the chipset and part of the motherboard of my notebook ? At the moment, the hidden HPET ( no option via BIOS ) is not enabled.
jmsjr is offline   Reply With Quote
Old 07-03-07, 02:06 AM   #3
jmsjr
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 13
Default Re: mcp51 chipset: usb not working with "noapic" ... system freezes without "noapic"

Note that I seem to have found the correct combination of kernel parameters to get things stable for the Compaq Presario V6017AU that have this nVidia mcp51 chipset. It is simply "pci=msi,mmconf". No need for "noapic".

The bugzilla entry that I mentioned in the OP have also been updated.
jmsjr is offline   Reply With Quote
Old 07-24-07, 10:52 AM   #4
marcus.kall
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Default Re: mcp51 chipset: usb not working with "noapic" ... system freezes without "noapic"

Hi, I have the same problem with my Hp Pavilion HP Pavilion dv9398eu with mcp51 chipset. But, I can't make it work with "pci=msi,mmconf".
marcus.kall is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.