Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 08-06-07, 07:54 PM   #1
mingus
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default nvidia-settings/XGL auto load problem

I have been working on getting overclocking working in nvidia-settings for my 7600GT on openSUSE 10.2 x86-64 using Xgl/Compiz. From researching the forum, I understand that XGL does not support the required NV-CONTROL extension that nvidia-settings communicates with; the extension is only in the underlying Xorg driver. The workaround I found was to connect to the Xorg display with nvidia-settings by first loading Xgl with the argument "-xorgAC" and then running nvidia-settings with the "-c :93" argument. This opened the GUI with all its X Server options, including the Clock Frequencies. If I run "nvidia-settings -c :93 -q all" I see the overclocking attributes "GPU2DClockFreqs" and "GPU3DClockFreqs" with the overclocked values, separate from the defaults, which are also listed.

However, when I close nvidia-settings, these attributes are not written to the ./nvidia-settings-rc file. If I then re-run nvidia-settings as above, the overclocked values are shown, but clearly these are not being retrieved from the ./nvidia-settings-rc file. When I restart X, the ./nvidia-settings-rc file is for sure being loaded (I tested this using a different attribute) but the overclock values are not loaded.

I tried using the "Include X Display Names in the Config File" option within nvidia-settings, which wrote attributes pre-pended with display 93 (which I found caused errors running nvidia-settings later), but even so, the clock attributes were still not written to the file.

How can I retain the overclock settings so that they are loaded when X is restarted??? Can this be done using the --assign argument in the xinitrc file? (I didn't try this because I'm unsure what the syntax would be.)

Thanks much in advance.
mingus is offline   Reply With Quote
Old 08-06-07, 07:57 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: nvidia-settings/XGL auto load problem

Coolbits settings are not saved, as Coolbits is not supported (per the driver README). Running nvidia-settings with the options is the only way to load them.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 08-06-07, 11:39 PM   #3
mingus
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default Re: nvidia-settings/XGL auto load problem

Thx for the reply. Actually, I did work thru the Readme - all 100+ pages! I guess I missed that detail. So . . .

Initially, I tried to just use the nvidia driver (100.14.11 with the 2.6.21 kernel) and Xorg with *no* Xgl. I would actually prefer that. It seemed to work except that when I did a shutdown from KDE the entire system totally locked up. Only way to shut it down was a hard reset at the power switch. That's a bad.

You wouldn't by chance know why that is, and how to fix that???

I can work around it by opening another X session (Ctrl-Alt-F2) and issuing a shutdown from there, but that is a sledge-hammer solution, not to speak of it being a pain in the a**.

Again, thanks in advance for any advice.
mingus is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 09:35 PM
Rumor regarding lack of 680 availability ViN86 Rumor Mill 6 05-09-12 05:48 PM
Lucid rt kernel can't load latest nvidia driver module, but generic does. marcod NVIDIA Linux 0 05-02-12 07:23 AM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 11:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.