Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA Legacy Graphics Cards

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 08-14-07, 11:01 PM   #1
linuxoid
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 35
Question Can't adjust resolution on 42" plasma, Quadro NVS210 & openSUSE 10.2

Hi,

I have an MSI mainboard K9NBPM2-FID with nVidia Quadro NVS210S on-board graphics chip which is connected to a 42" 1024x768 16:9 plasma TV. The only resolution from the card which is reasonably good is 17" 1024x768 16:10. The problem is there is no 42" option, no 16:9 option and everything looks a bit bloated (stretched sideways). I've tried a lot of different settings in SAX, tried a few versions of nVidia drivers incl. the latest and legacy, tried different aspect ratios, even set the exact screen size 922x518 mm. No luck. Resolution from the settings above is the best among the others I tried but it still gives me a pretty low quality when I watch a movie through the card, there's big squares and blurriness as if it was 800x600. And this is through DVI. The HDMI stretches everything beyond the screen no matter what resolution I choose.

How come they say it has a TV out but it doesn't even support a standard TV resolution? Is it possible to adjust the resolution manually in Xorg somehow? What can I do to set it to 16:9? What options in Xorg should I change?

1024x768 is the plasma's physical screen resolution, but it's a 1080i HDTV. Should I use something like 1920x1080 or 1280x720 instead (although I don't have these options anyway)? Can I damage the screen by applying higher or wrong resolutions to it?

Thank you.
linuxoid is offline   Reply With Quote
Old 08-20-07, 06:18 AM   #2
krokodil
Null Byte Bug Hunter
 
krokodil's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: N 49 52'19", E 8 38'17", Germany
Posts: 79
Default Re: Can't adjust resolution on 42" plasma, Quadro NVS210 & openSUSE 10.2

Quote:
Originally Posted by linuxoid
Hi,

I have an MSI mainboard K9NBPM2-FID with nVidia Quadro NVS210S on-board graphics chip which is connected to a 42" 1024x768 16:9 plasma TV. The only resolution from the card which is reasonably good is 17" 1024x768 16:10. The problem is there is no 42" option, no 16:9 option and everything looks a bit bloated (stretched sideways). I've tried a lot of different settings in SAX, tried a few versions of nVidia drivers incl. the latest and legacy, tried different aspect ratios, even set the exact screen size 922x518 mm. No luck. Resolution from the settings above is the best among the others I tried but it still gives me a pretty low quality when I watch a movie through the card, there's big squares and blurriness as if it was 800x600. And this is through DVI. The HDMI stretches everything beyond the screen no matter what resolution I choose.

How come they say it has a TV out but it doesn't even support a standard TV resolution? Is it possible to adjust the resolution manually in Xorg somehow? What can I do to set it to 16:9? What options in Xorg should I change?

1024x768 is the plasma's physical screen resolution, but it's a 1080i HDTV. Should I use something like 1920x1080 or 1280x720 instead (although I don't have these options anyway)? Can I damage the screen by applying higher or wrong resolutions to it?

Thank you.
How did you connect your TV? TV-out does not (automatically) mean HDTV. Does your MB have component-out (I would guess: no)?

I do remember having great fun with my SM 240T / SM 243T (they're monitors - not TVs) and needing to read the monitor descriptions again and again to tell stupid SAX with what it has to deal.

On the other hand I think I do remember seeing hi-res (1920x1080 or 1920x1200) in the possible setups with a FX-6600GT (but there is also a special cable with component, s-video and a composite adapter that came with the card).
Will check this next weekend at home.
krokodil is offline   Reply With Quote
Old 08-27-07, 12:13 AM   #3
krokodil
Null Byte Bug Hunter
 
krokodil's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: N 49 52'19", E 8 38'17", Germany
Posts: 79
Default Re: Can't adjust resolution on 42" plasma, Quadro NVS210 & openSUSE 10.2

OK,

I've promised to come back and tell about my findings with my setup at home over the weekend.
This is an elderly i870P MB with P4 2.8E and FX6600GT.
On both component out (YPbPr) and DVI it is possible to select a 1920x1200 resolution but I don't have a HDTV to test with.

I would guess if the driver does not show a resolution of 1920x1080 or 1920x1200 the device is not capable of handling such a high resolution.
If I override the probed resolutions the monitor and TV lose sync and I have to kill the X-server to get back into normal mode of operation. But nothing else bad happens. I guess the monitor manufacturers simply say this mode could damage the device to cover their a** in case something goes wrong. YMMV.
krokodil is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.