Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-14-07, 03:50 PM   #1
ATOJAR
Bish Bash Bosh
 
ATOJAR's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Middlesbrough, England.
Posts: 2,756
Send a message via MSN to ATOJAR
Question Help overclocking my E6750 alittle more!?

Ok guys i could do with alittle help here! got my e6750 running stable at 3.2GHz, any higher and i get a blue screen of death just after the windows loading bar! ...... ive tried my memory timings at 5-5-5-15 with 2.40v ..... also tried the cpu voltage right up to 1.45v running a 1:1 ratio ..... anybody got any thing i could try?(system specs are in my sig)

ive alos tried turning off both speedstep & C1E support.
__________________
Intel i7 920 D0(Ultra-120 eXtreme) - ASUS P6T iX58 - 6GB Corsair DDR3 XMS3 1600MHz - Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Corsair 120GB Force 3 SSD(Win7/apps) - Seagate Barracuda SATA II 500GB(storage/games) - LG W2452T 24" LCD 1920x1200 Monitor - MSI GTX 760 2GB - Windows 7 Ultimate X64 - Corsair 750W TX PSU - Antec 900 Case - Logitech G500 Mouse - Logitech G15 v2 Keyboard.
ATOJAR is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 03:56 PM   #2
tacos4me
 
tacos4me's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Maine
Posts: 531
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

What does the blue screen say? Also make sure you've disabled any spread spectrum settings.
__________________
Gigabyte GA-EX58-UD5 || Intel i7 920 @ 4.0GHz (20x200) || 6GB Corsair Dominator 1600 (1600MHz 8-8-8-24)
Radeon 4870 512MB x 2 || Dell 3007WFP || PC Power & Cooling Silencer 750 || X-Fi Fatality FPS || Windows Vista Ultimate x64
tacos4me is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 03:59 PM   #3
mullet
 
mullet's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 8,068
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

I think your ram is holding you back, you will need to go beyond 400fsb to make a difference. You will have to use 401fsb and above to get past the stepping on that NB. Say 425x8=3.4, with the ram you have you would need loose timings and the rated volts that your ram set for.
__________________
• LIAN-LI PC-A70B • ASUS MAXIMUS V FORMULA (0701) • i7-3770k + NOCTUA|NH-D14 • Intel 520 240GB SSD • G.SKILL Ripjaws X Series 16GB DDR3 1600 •
• EVGA GeForce GTX 680 • PCP&C 750 Quad • ASUS BD-ROM • DELL U2711 H-IPS + DELL 2209WA e-IPS• Windows 7 Pro x64 SP1 • Logitech Z5500 5.1 •
mullet is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 04:21 PM   #4
ATOJAR
Bish Bash Bosh
 
ATOJAR's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Middlesbrough, England.
Posts: 2,756
Send a message via MSN to ATOJAR
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

what? looser timings than 5-5-5-15?
__________________
Intel i7 920 D0(Ultra-120 eXtreme) - ASUS P6T iX58 - 6GB Corsair DDR3 XMS3 1600MHz - Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Corsair 120GB Force 3 SSD(Win7/apps) - Seagate Barracuda SATA II 500GB(storage/games) - LG W2452T 24" LCD 1920x1200 Monitor - MSI GTX 760 2GB - Windows 7 Ultimate X64 - Corsair 750W TX PSU - Antec 900 Case - Logitech G500 Mouse - Logitech G15 v2 Keyboard.
ATOJAR is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 04:58 PM   #5
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

He has 800MHz memory, so that shouldn't be posing a problem if he's running a 9x multiplier (which he should be.) His memory is probably overheating.. you need to back the voltage way the hell down. No one needs 2.4v for 800MHz RAM. I'm running mine at 834MHz on 1.9v...

Try upping the voltage a little more on the CPU if backing down the voltage on the RAM doesn't help. If that doesn't work then increase the voltage on your northbridge by one tenth of a volt.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:00 PM   #6
Revs
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Posts: 6,365
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

Quote:
Originally Posted by ATOJAR
what? looser timings than 5-5-5-15?
U tried lowering the multiplier?? I've seen them CPU's running 4.0. Mine'll go to 3.7 but there is no performance gain cos this Striker has a stupid 420mhz FSB strap. I couldn't get past about 3.2 with 9x but 8x gives me alot more scope for CPU clocks.

As u can see in my sig i've not had to increase the timings either.

Xion's right about the vCore too. Going from 1.45 to 1.5 enabled a huge leap in overclockability for me. Just make sure it's an actual 1.5v and not a 1.5v setting. Mine's set to 1.525v on Auto which gives me a totally stable 1.5v (actual).
Revs is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:05 PM   #7
ATOJAR
Bish Bash Bosh
 
ATOJAR's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Middlesbrough, England.
Posts: 2,756
Send a message via MSN to ATOJAR
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

heres what i have at the moment(see attachment)

the error messages i get in the bios says "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUALS"

or

if i put the memory timings any higher i get this message "MEMORY_MANAGEMENT"
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	209
Size:	75.9 KB
ID:	28500  
__________________
Intel i7 920 D0(Ultra-120 eXtreme) - ASUS P6T iX58 - 6GB Corsair DDR3 XMS3 1600MHz - Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Corsair 120GB Force 3 SSD(Win7/apps) - Seagate Barracuda SATA II 500GB(storage/games) - LG W2452T 24" LCD 1920x1200 Monitor - MSI GTX 760 2GB - Windows 7 Ultimate X64 - Corsair 750W TX PSU - Antec 900 Case - Logitech G500 Mouse - Logitech G15 v2 Keyboard.
ATOJAR is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:10 PM   #8
Revs
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Posts: 6,365
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

What's the default multiplier?
Revs is offline   Reply With Quote

Old 10-14-07, 05:14 PM   #9
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

Look, just set your multiplier at 9x in your BIOS, set your FSB at 378, set your RAM at 756, and set your CPU voltage at 1.5v. That outta get you stable at 3.4GHz. 1.5v should allow you a ceiling all the way to 3.5GHz or so just by increasing the FSB a little at a time and setting your RAM exactly twice your FSB speed.

But for heavens sake.. reduce the voltage on your RAM before it melts into your memory slots. 2.0-2.1v should be enough.

Quote:
What's the default multiplier?
Should be 9x with that proc, but some mobos will default to 8 for some reason. He definitely needs to set that to 9 since he has 800MHz RAM.
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:15 PM   #10
ATOJAR
Bish Bash Bosh
 
ATOJAR's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Middlesbrough, England.
Posts: 2,756
Send a message via MSN to ATOJAR
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

6 i think.
__________________
Intel i7 920 D0(Ultra-120 eXtreme) - ASUS P6T iX58 - 6GB Corsair DDR3 XMS3 1600MHz - Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Corsair 120GB Force 3 SSD(Win7/apps) - Seagate Barracuda SATA II 500GB(storage/games) - LG W2452T 24" LCD 1920x1200 Monitor - MSI GTX 760 2GB - Windows 7 Ultimate X64 - Corsair 750W TX PSU - Antec 900 Case - Logitech G500 Mouse - Logitech G15 v2 Keyboard.
ATOJAR is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:16 PM   #11
ATOJAR
Bish Bash Bosh
 
ATOJAR's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Middlesbrough, England.
Posts: 2,756
Send a message via MSN to ATOJAR
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

i cant set the multiplyer to 9 ... 8 is the highest.
__________________
Intel i7 920 D0(Ultra-120 eXtreme) - ASUS P6T iX58 - 6GB Corsair DDR3 XMS3 1600MHz - Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Corsair 120GB Force 3 SSD(Win7/apps) - Seagate Barracuda SATA II 500GB(storage/games) - LG W2452T 24" LCD 1920x1200 Monitor - MSI GTX 760 2GB - Windows 7 Ultimate X64 - Corsair 750W TX PSU - Antec 900 Case - Logitech G500 Mouse - Logitech G15 v2 Keyboard.
ATOJAR is offline   Reply With Quote
Old 10-14-07, 05:18 PM   #12
Xion X2
Registered User
 
Xion X2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: U.S.
Posts: 6,701
Default Re: Help overclocking my E6750 alittle more!?

Quote:
Originally Posted by ATOJAR
i cant set the multiplyer to 9 ... 8 is the highest.
Are you sure that motherboard won't allow you to set a 9x multiplier!?
__________________

i7-2700k @ 5.0 GHz
Nvidia GeForce 570 2.5GB Tri-SLI
Asus P67 WS Revolution (Tri-SLI)
OCZ Vertex SSD x 4 (Raid 5)
G.Skill 8GB DDR3 @ 1600MHz
PC Power & Cooling 950W PSU
Xion X2 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are you OverClocking The Core or Boost Clock john19055 NVIDIA GeForce 600 Series 2 09-25-12 08:16 PM
Gigabyte Breaks Ivy Bridge and DDR3 Overclocking World Records News Archived News Items 0 05-30-12 05:00 PM
where is the overclocking tab. demonized NVIDIA Windows Graphics Drivers 2 09-20-02 12:40 PM
P4 overclocking - how do you do it? saturnotaku CPUs, Motherboards And Memory 1 08-15-02 08:52 AM
Does overclocking reduce the life of a graphics card? Cool Barn NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series 3 08-06-02 11:06 AM

All times are GMT -5. The time now is 01:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.